БГ потокът излишен? Бойко също? Сърбия смени енергоминистъра и ще диверсифицира доставките - Лавров отмени посещението си в Белград

След като президентът Путин отмени посещението си в Белград, външният му министър Лавров също го стори, като оправдава това действие, понеже бил контактен със заразен с коронавирус, без да се посочва кое е лицето. Той се прибра в Москва от Атина. Така пропаднаха визитите му в Сърбия и Босна, предвидени за сряда и четвъртък тази седмица. Предишния ден президентът Вучич, досега смятан за близък на Путин, намали от 5 на 2 министерските кресла на прокремълската соцпартия на Дачич – наследник на югокомунистите на Милошевич. По-важното като указател за новата му посока: взе от червените Министерството на енергетиката и го даде на свое момиче. Което е продължение на Вашингтонския договор, подписан в присъствието на президента Доналд Тръмп, в който се посочва, че Белград и Прищина ще диверсифицират своите енергийни резерви - директно отклонение от Русия. Въпросният контракт се сочи и за причина Путин да не отиде в Белград. Назначението на Зорана Михайлович, която Русия смята за „човек на САЩ”, пък накара Лавров да обърне самолета си.

Важното за България е дали при новата обстановка проектът Турски поток през нашата страна, чието завършване закъсня много и едва ли ще стане и до последната крайна дата 15 декември, няма да се окаже изобщо излишен? Причината е, че Сърбия засега е единственият му сигурен клиент с нейните скромни 2-2,5 млрд.куб.м, които след диверсифицирането ще спаднат. Дори при тях Булгартрансгаз няма да компенсира изпуснатият 13 млрд.куб.м транзит за Турция, който спря от тази година, а ни носеше около 200 млн.лв. годишно. Припомняме, че в Турския поток през нас инвестираме около 3,5 млрд.лв. – един годишен бг бюджет за образование или четвърт век бг бюджет за култура.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: https://19min.bg

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

Научете за преследването на Фалун Гонг от ККП (Китайската комунистическа партия)

Преследването на Фалун Гонг: Насилствено потискане на 100 милиона души

Настоящите събития в Китай предоставят ясен избор на длъжностните лица и гражданите в страната, както и на хората по цял свят: подкрепа или противопоставяне на преследването на Фалун Гонг. Историята ще запише избора на всеки човек.

Необходимо ли е да се осъди комунизма: Фотоархив на комунистическите зверства

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Осъдете комунизма, напишете заявление и Вие...