Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Русия предлага на ЕС 100 млн. дози от "Спутник" V

Русия предложи да помогне на Европейския съюз да реши проблема, свързан със забавянето на доставката на ваксини, като изпрати около 100 милиона дози на коронавирусната си ваксина "Спутник V" през второто тримесечие на годината. Това обявиха днес от Руския държавен фонд за директни инвестиции (RDIF). Имунизацията също се извършва в две дози, така че предложеното количество би било достатъчно, за да ваксинират 50 милиона европейци.

В началото на годината руският президент Владимир Путин проведе телефонен разговор с германската канцлерка Ангела Меркел за сътрудничество в борбата срещу пандемията от коронавирус. При това били засегнати най-вече "възможните перспективи за съвместно производство на ваксини", съобщиха от Кремъл. Малко по-късно за това информираха и германските медии. Говорителка на германското правителство заяви, че канцлерката е изразила откритост по въпроса за използването на европейски мощности за производството на руската ваксина. 

От фонда също така отбелязват, че чакат одобрение от Европейската агенция по лекарствата (EMA), която все още не е одобрила ваксината "Спутник V" за употреба в

рамките на ЕС.

Отправената руска оферта е в резултат на продължаващия спор между ЕС и "АстраЗенека". След като компанията предупреди за спад на пратките със 75 на сто, не последва убедителен отговор на питането от Брюксел къде са поръчаните количества.

По-рано беше разпространен договорът на ЕС с "АстраЗенека". Документът носи гриф "Чувствително" и от 41-те му страници са заличени данните за предвидения график на доставки от ваксината по количества и срокове. Липсва също информация за цените на доставките.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: Русия предлага на ЕС 100 млн. дози от Спутник V | glasove.com Новини

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!