Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Красен Станчев: Обещаното на пенсионерите няма да бъде дадено (Да пият една студена вода, докато още я има?)

Красен Станчев: Обещаното на пенсионерите няма да бъде дадено

Обещаните по-високи пенсии за възрастните хора може и да не бъдат дадени реално. Това става ясно от прогноза на икономиста Красен Станчев, изразена днес в интервю за Би Ти Ви.

"Следващата година към края може да се наложи увеличаване на данъците на хартия и това ще доведе до намалена събираемост на данъци. Така това, което е обещано на пенсионери и други групи, всъщност няма да бъде дадено реално", коментира Станчев.

Според него бюджетът е съставен по не най-добрия начин. "В макрорамката на бюджета има няколко хитрости, които обаче са нереализираме. Икономистите смятаме, че спада на БВП за тази година ще е някъде около 7%.

Спадът се дължи на фалити, затваряне на граници и така нататък. Около половин милиард е загубата само от това, че имахме хора под карантина", каза още икономистът. Правителството, за да излязат сметките, предвижда в бюджета за следващата година нисък спад на доходите за т.г. и бърз ръст следващата година, посочи той.

"По никакъв начин не личи бюджета да е антикризисен. Защо са необходими самолети точно сега и как те ще помогнат в тази криза, никой не може да каже. Тези пари, които отиват за частния сектор са 2,5 пъти по-малко от парите, които отиват за пенсионерите. Какво се получава - финансирате някой, който не произвежда и взимате парите на тези, които са по-трудоспособни. Т.е. така се демотивират онези, които са нетни кредитори на бюджета и биха могли да спестяват и за себе си, и за ДОО", обясни Станчев.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: https://lupa.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!