Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Минчо Коралски: За да взимате 300 лева пенсия, трябва цял живот да се осигурявате поне на 800 лева

Бившият социален министър Минчо Коралски коментира в сутрешния блок на БТВ пенсионната система, сигурността в нея и планираното увеличение:

300 лв минимална пенсия и 1440 таван на пенсията - на този етап това е справедливо. Тези 300 лева са в резултат на политическо споразумение. От един такъв ход има две неща. Отрицателното е, че ще се компенсират хора, които имат принос към системата и такива, които нямат. Положителното е, че ще се увеличи минималната пенсия на 300 лева, което е някаква гаранция за по-добър живот в тези условия. 

Проблемът е, че дори да си внасял цял живот на минималната работна заплата, при сегашното изчисляване на пенсиите, те никога не могат да достигнат до минималната пенсия. Системата не е направена така, че да го отрази. Минималната работна заплата  трябва да е 800 лева, за да стигне до размера на минималната пенсия. 

Вторият стълб не информира достатъчно вносителите. В България се въвеждат капиталови фондове, но със закон. Тук със закон задължиха да дават на частни пенсионни фондове. Няма гаранции за всички. Фондовете не гарантират положителна доходност и не могат да гарантират запазването на парите по нормативно право. Така фондовете вадят своята печалба от таксите и инвестициите на парите на хората с увреждания. Те формират своята печалба, която достига до 48% печалба през годините", изясни Коралски.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: https://petel.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!