Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Според японски професор китайски ядрени опити са убили 750 000 души

Японският професор Такада Джун (Takada Jun)съобщи на 18 март, по време на ядрен форум, че за периода 1964-1996 г. китайският режим е извършил 46 ядрени опита, причинявайки смъртта на 750000 цивилни, живеещи в близките до мястото на опитите райони.

По време на симпозиума "Катастрофи с китайски ядрени опити по Пътя на коприната”, спонсориран от Японската уйгурска асоциация, от д-р Такада Джун, професор в медицинския университет Sapporo и от представител на Японския информационен център за радиационна защита, бяха разкрити факти относно катастрофалните проблеми след ядрени опити на Китай. Д-р Такада изтъкна, че китайският режим не е разрешавал да се направи независима външна проверка под каквато и да е форма, както и никакъв анализ или изследване на околната среда относно неблагоприятните ефекти на ядрените опити върху здравето на хората.

Д-р Такада каза, че 46 ядрени опита са били извършени в района на Лоп Нур (Lop Nur), в северозападната китайска провинция Шинджианг (Xinjiang), родното място на народа на уйгурите. Кумулативната сила на тези ядрени опити е била над 200 мегатона. Въпреки че населението в района, където са проведени опитите, е разпръснато, недалече от Лоп Нор се намира древен търговски път, известен като „Пътят на коприната”, и около него има много градове, които са били изложени на значително количество радиоактивен прах от многото опити. До преди 1981 г, радиоактивните частици от ядрените опити са главната причина за увеличаване на раковите заболявания и вродените дефекти.

Професорът каза също така, че най-голямата детонация е била тази на термоядрена бомба с мощност 4 мегатона, която е 10 пъти по-мощна от тези, използвани при ядрените опити на бившия Съветски съюз. Този тест е довел до смъртта на приблизително 190 000 души, като 1 290 000 са пострадали от радиацията в район с размер 136 пъти по-голям от този на Токио. Според вътрешен източник, починалите са общо 750 000 души. 

Китайските ядрени опити са започнали на 16 октомври 1964 г. с детонацията на 20 000-тонна бомба, последвана от 2-мегатонна експлозия през 1967 г. Най-голямата взривена бомба е била 4-мегатонна, експлоадирана на17 ноември 1976 г. През 1980 г. Китай започва да прави вече своите ядрени опити в атмосферата, а за периода 1982-1996 г. тези опити се правят под земята.

Според проф. Такада, Китай е единствената страна в света, която осъществява

ядрени опити от голям мащаб на повърхността на земята и в райони за живеене.

Директорът на Японската уйгурска асоциация разкритикува тези опити. „Бившият Съветски съюз провеждаше ядрени опити в заградени с бодлива тел райони, а китайският режим дори не уведоми местните жители”, каза той. „Жертвите са не само от уйгурски, но и от китайски произход. Властите пренебрегнаха всякаква човечност и се отнесоха с живеещите там хора като с лабораторни мишки." Той призова Япония, първата жертва на ядрените оръжия, да сподели своята информация с останалия свят и да помогне на жертвите.

През месеците юли и август 1998 г. британският канал 4 излъчи специална документална поредица, озаглавена „Смърт по Пътя на коприната”. Група от лекари и режисьори се представят за туристи, за да оцени възможните ефекти от ядрените опити на Китай. От интервютата, взети от местни села, те откриват голям брой физически деформирани или умствено изостанали деца. А сред уйгурите много страдали от злокачествена лимфатична левкимия. Случаите на рак сред уйгурите започнали да зачестяват след 1970 г., като до 1990 г. те са вече с 30% по-високи от средното за страната. А за периода 1993-2000 г. случаите на рак в столицата Урумчи са два пъти повече от тези в останалите райони.

Базирайки се на данни, които събира в намиращия се близо до китайската граница Казахстан, професор Такада изследва също така какво е влиянието на китайските ядрени опити и в тези райони. Той публикува своите резултати в книга, с която печели награда за приноса си.

Опитът на друг професор – професор Тамио Канеко (Tamio Kaneko), историк, посетил областта Шинджианг – също поддържа тезата на проф. Такада. Експерт по азиатска история, проф. Канеко е колекционер на древни реликви от централна Азия. Но когато посещава района на Лоп Нур, той не посмява да вземе със себе си нищо от предметите там, защото се оказва, че те имат с хиляди пъти по-висока радиация от останалите екземпляри.

Проф. Канеко си спомня, че докато е бил на мястото на своите изследвания, неговите очи сълзяли изобилно и дори леко кървяли. Той също така страдал от фарингит и носът му кървял често. Особено през пролетта сълзите му не спирали от полена – остатъчен ефект от радиацията.

Проф. Такада изрази своята загриженост и недоволство от свръх-рекламирането на туризма в района на Пътя на коприната. Туристическите места са всъщност в радиационния район, превръщайки пътуването изключително рисково за туристите, особено за онези, които да посетили района преди 1996 г.

Г-н Дили Анвар (Dili Anwar), живеещ в Англия уйгурски изгнаник, каза: "Китай прави ядрени опити не само за себе си, но също така предоставя терени за тази цел на Пакистан. Всички знаем за това, че Пакистан извърши своя [първи] ядрен опит една седмица след Индия. Всъщност, преди това Пакистан вече бе правил два пъти ядрени опити в Китай".

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!