Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Бойко си тръгва: ГЕРБ завещава 40 млрд. лв. борчове (ГРАФИКИ)

Бойко Борисов си тръгва, изпълнил мисията на своите кукловоди – държавата е окрадена до последната стотинка, разкри Narod.bg.

За капак хунтата ГЕРБ ще завещае бюджетен дефицит от 5.2 млрд. лв. за 2020 г. и още 4.9 млрд. лв. за 2021 г., тоест общо над 10 млрд. лв. за кризисните 2020 и 2021 г.

Това става ясно от официалните проекти на правителството за актуализация на Бюджет 2020 г. и за Бюджет 2021 г., публикувани от Министерството на финансите, предаде mediapool.bg.

Така, бюджетът на държавата за тази година нараства на 49 млрд. лв., а за догодина – на над 52 млрд. лв.

Източник: Министерство на финансите

Заради извънредните социални разходи, обявени като антикризисни заради пандемията от Covid-19, държавният дълг се очаква да достигне близо 40 млрд. лв. (по-точно 38.9 млрд. лв.) към края на 2023 г., и то при положение че след 2021 г. бъдещите правителства премахнат голяма част от раздадените от Бойко Борисов социални благини като детски надбавки за всички, храни за пенсионерите и т. н.

В края на настоящата година дългът ще достигне 28 млрд. лв. (23.5% от БВП), в които влизат изтеглените вече през септември от кабинета 5 млрд. лв. чрез емисии на международните пазари.

С проекта на бюджет за догодина правителството предлага втора актуализация на тазгодишния финансов план на държавата. Той веднъж вече бе актуализиран през април, като тогава бе заложен дефицит от 3.5 млрд. лв. Сега той се вдига на 5.2 млрд. лв. (4.4% от БВП).

Причината за завишаването на „дупката“ е неизпълнение на неданъчните приходи (с 900 млн. лв.), както и завишаване на разходите (с 840 млн. лв.). В Бюджет 2020 няма да влязат например планираните 660 млн. лв. от концесионна такса на Летище „София“, както и 260 млн. лв. от ТОЛ системата. В същото време бюджетът ще отпусне непредвидени 766 млн. лв. за различни разплащания по бюджета на регионалното министерство.

Прави впечатление, че правителството ще успее да събере актуализираните през април данъчно-осигурителни приходи – 34.9 млрд. лв. Не се очаква допълнително изоставане в двата най-важни данъка – ДДС и акцизите, от които до края на годината в бюджета трябва да влязат съответно 10.6 млрд. лв. и 5.5 млрд. лв.

Бюджет 2021, който на практика ще се изпълнява от ново правителство, също е разчетен при огромен дефицит – 4.9 млрд. лв. (3.9% от БВП). И това на фона на амбициозен план за приходите догодина, които са заложени да бъдат с над 2 млрд. лв. повече от тазгодишните, при положение че още не е ясна дълбочината на кризата.

Източник: Министерство на финансите

Приоритетите на кабинета остават същите, както във всички предходни бюджети на кабинета „Борисов 3“ – образование, здравеопазване, социални грижи и отбрана. Съществената разлика обаче е, че този път с обяснението за Covid-кризата изсипването на пари в социалната сфера като абсолютна сума е много по-мащабно, което много коментатори тълкуват като предизборна акция.

Източник: Министерство на финансите

Правителството залага прогнозен дефицит и за 2022 и 2023, и то на фона на отпадане на много от извънредните социални придобивки заради Covid-19. Предвижда се например връщане на подоходните критерии за детските надбавки от 2022 г., което ще намали отново сериозно броя на децата, които ги получават.

Според разчетите през 2020 г. надбавки получават 572 хил. деца. Догодина те ще се увеличат на 1.26 милиона, докато през 2022 г. децата с право на подпомагането ще намалеят до 491 хил. заради доходите на родителите.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: https://narod.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!