Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Лъсна връзката на Бойко с Вълка: Йорданка Фандъкова мотае бутането на ловната хижа на олигарха край яз. Искър

Лъсна закулисната връзка на Бойко Борисов с олигарха на ДПС Румен Гайтански – Вълка! Столичният кмет Йорданка Фандъкова, зам.-шефка на ГЕРБ и една от най-приближените до премиера от СИК, мотае бутането на незаконната ловна хижа, която Вълка безцеремонно построи на брега на язовир Искър, разкри Narod.bg.

Фандъкова все още не е издала заповед за разрушаване на ловното стопанство „Искър”, свързан с фирма на Румен Гайтански, потвърди и публикация на Mediapool.

Подобно на горещ картоф кметицата от ГЕРБ прехвърлила казуса на главния архитект Здравко Здравков, който „следи сроковете“ за оспорване от засегнатите страни на изпратени констативни актове за незаконен строеж.

Това стана ясно в сряда от коментар на Фандъкова на въпрос на Mediapool.

Здравков следи срокове

„Главният архитект следи сроковете, като изтекат ще направим това, което изисква законът“, отговори Фандъкова на въпрос издала ли заповед за премахването на незаконния строеж, така както в момента изисква от нея Закона за устройство на територията. Самата тя не можа да си спомни кога изтичат сроковете.

Става въпрос за 7-дневния срок, който тече след връчването на констативните актове за незаконен строеж на Югозападното държавно горско предприятие, на чиято територия е незаконният строеж и на строителя „Био Майнинг“, компанията приближена на Румен Гайтански. От район „Панчарево“ посочиха пред Mediapool миналата седмица, че са връчили актовете на 12 октомври, така проста сметка показва, че срокът е изтекъл във вторник 20 октомври.

В самия ЗУТ няма изрично изискване заповедта за стартиране на процедура за събаряне да бъде издадена непременно след изтичането на 7-дневния срок.

Процедурата се движи по чл. 225 а от ЗУТ, който казва, че „кметът на общината или упълномощено от него длъжностно лице издава заповед за премахване на строежи от четвърта до шеста категория, незаконни по смисъла на чл. 225, ал. 2, или на части от тях“.

Миналата седмица стана ясно, че столичният строителен контрол е изискал незабавно събаряне на хижата на Вълка на брега на язовир „Искър“ в едноименното ловно стопанство.

Как се стигна дотук?

До тази развръзка се стигна след като общинският съветник от „Демократична България“ Владислав Панев и съпредседател на „Зелено движение“ съобщи във фейсбук, че „строежът на Румен Гайтански – Вълка на територията на Държавно ловно стопанство „Искър“ е незаконен, а издаденият констативен акт от район „Панчарево“ е достатъчно основание за премахване на обекта“. По-рано, на 17 август, отново по този сигнал, Върховна административна прокуратура потвърди, че сградата се издига без документи.

Съгласно ЗУТ, ако заповедта за премахване не се изпълни доброволно в определения в нея срок, тя се изпълнява принудително от общината. Освен това принудителното събаряне е за сметка на извършителя.

Единственият изгърмял в резултат на скандала е директорът на държавното ловно стопанство „Искър“ инж. Атанас Дарелов, след като Югозападното държавно горско предприятие го уволни заради „допуснати груби нарушения – нерегламентирано строителство и нарушаване на вътрешните правила на ЮЗДП“.

Строителят – компанията „Био Майнинг“, има 15 годишен договор с ловното стопанство, парафиран през 2016 г. за съвместни дивечовъдни дейности и нейно задължение е да модернизира и поддържа ловната база, а също и фуражна база.

От одитен доклад по казуса на агроминистерството, изпратен до прокуратурата, е установено, че „Био Майнинг“ не е изпълнило поетите задължения за даряване на средства, с което изпълнителят е спечелил конкурса. От 2016 година досега сумата е стигнала 600 000 лв.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: https://narod.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!