Остави чушките! Не можеш да избираш

- Остави чушките! Не можеш да избираш.

Не знам дали маската ми не помогна погледът ми да бъде още по-запомнящ се. Озадачен, но с много широка усмивка. Толкова невероятно ми се стори чутото, че отвътре ми дойде да се усмихна. Но искрите в очите ми, породени от смеха, може да са изглеждали като мълнии. Не мога да знам, а и от скоро се изразявам само с очи.

Следващото, което чух, беше още по-тежко:

- Освен това, в момента не работя.

Няма толкова нелепа гледка. Аз с четири люти чушки (зелени, описани като "приятно люти"), протегнала ръка към властелинката на сергията.

Тя - почти с гръб към мен, без маска (!), обръща се, колкото да ми заповяда да оставя чушките. Веднага!

Понеже зададох допълнителен въпрос, властелинката ме наказа с отказ да ми продаде каквито и да било люти чушки от нейните.

Гледах невярващо и ведро през маската си и само се почудих какво ли би направил някой друг на мое място, ако е по-серт. Приятно люто можеше да стане около сергията. Но не и този път.

Върнах чушките и продължих да обикалям пазара. След малко се натъжих. Установих, че това не просто е възможно, а си е утвърдена практика. Клиентът е никой. Обикновен слуга и роб на властелините на сергиите. "Клиентът" - прегърбен и тих, е готов да му пробутат всичко, защото вярва, че му излиза по-евтино. Готов е да бъде унижаван, отново заради илюзията, че си струва.

Залитнах и в други аналогии, метафори, разсъждения. Изобщо, пишман станах, че тръгнах за някакъв зарзават и то инцидентно. И най-вече, съжалих, че смених пазара.

Намерих място, където все пак ми позволиха да пипам и да избирам. Оставих човека да ми сипе, каквото намери за добре. И си тръгнах с обещание пред себе си. Никога повече да не пазарувам оттам, дори от любопитство. Дадох си сметка, че има светове, които не искам да познавам. И властелини на сергии, които никога повече не искам да виждам.

А те са толкова много. И все без маски 🙂

Миролюба Бенатова, фейсбук

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

Научете за преследването на Фалун Гонг от ККП (Китайската комунистическа партия)

Преследването на Фалун Гонг: Насилствено потискане на 100 милиона души

Настоящите събития в Китай предоставят ясен избор на длъжностните лица и гражданите в страната, както и на хората по цял свят: подкрепа или противопоставяне на преследването на Фалун Гонг. Историята ще запише избора на всеки човек.

Необходимо ли е да се осъди комунизма: Фотоархив на комунистическите зверства

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Осъдете комунизма, напишете заявление и Вие...