Кой и как разреши на централа на Ковачки да изгори хиляди тонове боклук за да го издишате ВИЕ

Христо Ковачки

С писмо от три страници. Така Министерството на околната среда и водите (МОСВ) е разрешило през август 2018 г. свързваната с бизнесмена Христо Ковачки ТЕЦ „Бобов дол“ да използва като гориво до 500 000 тона отпадъци за шест месеца. Разрешението е дадено за експериментално изгаряне на отпадъците и така отпада задължението да се проведе преди това обществено обсъждане и да се оцени какво би било влиянието върху околната среда.

Това писмо стана публично едва преди дни след две години съдебни дела, водени от природозащитните организации „Грийнпийс“ – България и „За Земята“.

Според тях 500 000 тона е твърде голямо количество, за да влиза в определението „експериментално“ горене на отпадъци. Те посочват като аргумент в тази посока факта, че то надвишава с 10 000 пъти максимално допустимото според европейската директива за емисиите от промишлеността, където е записано, че за експериментални се смятат инсталациите, които изгарят до 50 тона отпадъци на година.

От ТЕЦ „Бобов дол“ съобщиха в писмен отговор на запитване на Свободна Европа, че след получаването на разрешение на 14 август 2018 г. в централата са изгорени значително по-малко от максимално разрешените количества отпадъци - общо 79 325 тона, от които 78 900 - експериментално.

Шест отказа и едно разрешение

Първите съмнения, че ТЕЦ „Бобов дол“ използва отпадъци като гориво, се появяват в средата на 2018 г. Тогава природозащитниците от „Грийнпийс“ - България започват да получават сигнали от местни хора, че централата гори боклук и търсят отговор на въпроса как е възможно това. Първо се обръщат към регионалната екоинспекция, а след това и към екоминистерството, откъдето отказват да предоставят исканата информация.

Организациите обжалват отказа пред съда, който връща решението за отказ от предоставяне на информация за преразглеждане от МОСВ. Институцията отново отказва и следва ново дело, в което съдът отсъжда, че обществото трябва да има достъп до информацията. В крайна сметка писмата са предоставени на „Грийнпийс“ и „За Земята“, които ги публикуваха във вторник.

ТЕЦ „Бобов дол“ е изпратила седем писма с искане за разрешение да изгаря експериментално отпадъци и е получила шест отказа.

От кореспонденцията се вижда, че ТЕЦ „Бобов дол“ е изпратила седем писма с искане екоминистерството да ѝ даде разрешение да изгаря експериментално отпадъци и е получила шест отказа преди положителното становище от 14 август 2018 г.

Първото писмо от дружеството към МОСВ е от края на 2016 г. В него ръководството на централата аргументира искането да ѝ се позволи да изгаря експериментално отпадъци с твърдението, че „провеждането на пробни изпитания за определено време при определени условия и под стриктен контрол ще даде възможност да се проследят технологичните, екологични и икономически параметри на процеса и ще докаже, че предложените методи и средства за измерване на емисиите на вредни и опасни вещества в атмосферния въздух и отпадъчните води отговарят на изискванията“.

В писмото се посочва също, че предвидените за изгаряне отпадъци са с неопасни свойства и ще бъдат малко в сравнение с изгаряните въглища, че температурите на изгаряне са достатъчно високи и са налични пречиствателни съоръжения.

Отговорът идва в началото на 2017 г. и в него екоминистерството отказва да позволи експериментално изгаряне на отпадъци с аргумент, че твърденията в искането са „прекалено общи и не са обосновани с особености на конкретната инсталация и/или технологичен процес“. Следва размяна на уточнения и нови искания, които също получават отказ.

Хиляди тонове боклук за "експериментално" горене

Разрешението е дадено през лятото на 2018 г. и е с подписа на тогавашния зам.-министър на околната среда Красимир Живков, който по-късно беше обвинен по друго дело, свързано с отпадъци. То е дадено след писмо, в което ТЕЦ „Бобов дол“ посочва, че иска да изгаря експериментално 500 000 тона отпадъци без да променя капацитета си и технологията, която използва. Според природозащитниците самото разрешаване на изгарянето на толкова голямо количество отпадъци с експериментална цел е нарушение, защото в европейската директива за емисиите от промишлеността е посочено, че за експериментални се смятат инсталациите, които обработват „по-малко от 50 тона отпадъци на година.“

„Аргументацията на ЕС е, че по-малки количества няма да имат такова голямо влияние върху околната среда и може да минат без всички тези процедури за издаване на комплексно разрешително с преценката дали има нужда от оценка за въздействие на околната среда (ОВОС), консултации с институциите и гражданското общество“, коментира Меглена Антонова, експерт в „Грийнпийс“ - България.

„Според нас в това се крие нарушението – че централата се е опитала да заобиколи тази процедура, като директно е комуникирала с МОСВ вместо да мине по каналния ред, свързан с това да изчака да ѝ бъде издадено комплексно разрешително.“

В отговор на въпроси на Свободна Европа от ТЕЦ „Бобов дол“ ЕАД съобщават, че след получаването на разрешение на 14 август 2018 г. в централата са изгорени общо 79 325 тона отпадъци. От тях 78 900 тона са от експерименталното изгаряне, което е проведено на два етапа – от 12 ноември 2018 г. до 1 февруари 2019 г., когато са използвани 58 000 тона отпадъци, и от 21 октомври 2019 г. до 19 януари 2020 г., когато са изгорени 20 900 тона. Според ръководството това е възможно, защото общият период на двата етапа е под шест месеца.

„Предвид сериозното обществено и медийно напрежение“

Останалите 425 тона отпадъци са изгорени съгласно комплексното разрешително, което е издадено на централата в началото на 2019 г., посочват от ТЕЦ „Бобов дол“. С него се разрешава централата да изгаря отпадъци заедно с основното гориво - въглища.

В документа са посочени допълнителни условия, които трябва да бъдат изпълнени от дружеството. Те са свързани с инсталирането на система, която да измерва емисиите вредни газове, и на система за автоматично спиране на подаването на отпадъци, когато температурите в котлите не са достатъчно високи. Според природозащитниците тези условия не са изпълнени, но централата все пак гори отпадъци.

Така се стига до намесата на прокуратурата в началото на 2020 г., която намира нарушения. Директорът на ТЕЦ „Бобов дол“ Емил Христов е арестуван и обвинен за нерегламентирано горене на отпадъци през февруари.

РИОСВ Перник забранява на централата да гори отпадъци, но изпълнението на мярката е спряно от съда. След това прокуратурата съобщи, че ръководството на ТЕЦ „Бобов дол“ е заявило намерение „да спре горенето на нерегламентирани отпадъци“. Такава заявка е направена и пред екоминистерството, става ясно от съобщение на институцията.

„Дружеството информира министъра, че на 08.06.2020 г. е проведено заседание на Съвета на директорите на „ТЕЦ - Бобов дол“ ЕАД, на което е взето решение, че предвид сериозното обществено и медийно напрежение за дейностите по оползотворяване на RDF горива, този вид гориво да отпадне от разрешените в комплексното разрешително“, пише в съобщението.

Настоящият директор на дружеството Любомир Спасов уточни пред Свободна Европа, че централата е заявила желание доброволно да спре горенето на отпадъците, но „това не означава, че искаме това да бъде заличено от комплексното разрешително“. Издаването на комплексното разрешително е обжалвано в съда от природозащитниците от „Грийнпийс“ и „За Земята“ и близо 100 жители на Бобов дол и Дупница с аргумента, че изгарянето на отпадъци в инсталациите ще навреди на природата.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: https://www.svobodnaevropa.bg

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

Научете за преследването на Фалун Гонг от ККП (Китайската комунистическа партия)

Преследването на Фалун Гонг: Насилствено потискане на 100 милиона души

Настоящите събития в Китай предоставят ясен избор на длъжностните лица и гражданите в страната, както и на хората по цял свят: подкрепа или противопоставяне на преследването на Фалун Гонг. Историята ще запише избора на всеки човек.

Необходимо ли е да се осъди комунизма: Фотоархив на комунистическите зверства

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Осъдете комунизма, напишете заявление и Вие...