Без разрешително и проект. Строежът на Румен Гайтански-Вълка в ловен парк "Искър" е в нарушение на закона

Строежът в държавното ловно стопанство "Искър"

Строежът в Държавното ловно стопанство „Искър“ е издигнат в нарушение на закона. Това е заключението на проверка на управата на столичния район „Панчарево“. Зданието, построено от фирма, свързана с Румен Гайтански-Вълка, няма разрешително за строеж и одобрени инвестиционни проекти.

Строеж без разрешителни и одобрени проекти

Първият сигнал за строежа, издигнат между март и юли тази година, подаде в началото на август общинският съветник в София и съпредседател на Зелено движение Владислав Панев. Прокуратурата се самосезира и възложи проверка на Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) и Дирекция за национален строителен контрол (ДНСК).

Още тогава директорът на ловното стопанство инж. Атанас Дарелов беше отстранен от поста заради допускане на нерегламентирано строителство, съобщи „Медияпул“.

При проверка на място институциите са намерили „груб строеж“, с изпълнен покрив, стоманобетонова монолитна конструкция на два етажа в най-високата си част“. Строителната площадка не е била оградена и обезопасена. ДНСК е установила, че строежът няма необходимите документи, съобщи през август държавното обвинение.

Въпросът е препратен към кмета на район Панчарево. Проверката е извършена през септември и резултатите от нея станаха публични след като Владислав Панев получи констативните актове по реда на Закона за достъп до обществена информация.

В документите се посочва, че „стоманобетоновата монолитна сграда“ е без издадено разрешение за строеж и одобрени инвестиционни проекти в нарушение на действащите разпоредби на Закона за устройство на територията. При проверката през септември са представени несъгласувани документи, които представят строежа на триетажната сграда като модернизация на съществуваща работилница. Според Владислав Панев обаче преди започването на строежа на мястото не е имало сгради.

Заключението на местната администрация е, че има основания за започване на процедура за премахване на строежа. Тази процедура предвижда кметът на общината или упълномощено от него лице да издаде заповед за премахване на строежа.

Строителят е фирма, свързана с Румен Гайтански-Вълка

Имотът, на който се строи, е публична държавна собственост, управлявана от Държавно ловно стопанство „Искър“. Строител е фирмата „Био Майнинг“ АД, свързана с Румен Гайтански-Вълка. Тя има договор Югозападното държавно предприятие (ЮЗДП) - Благоевград, под чието ръководство е ловното стопанство. Той е подписан през 2016 г. и е за изграждане, ремонт и поддръжка на биотехнически съоръжения, горски пътища и ловна база.

През август прокуратурата съобщи, че според проверката на земеделското министерство фирмата не е изпълнявало задължението си по договора да дарява средства на Югозападното държавно предприятие. От 2016 г. до август сумата, която е трябвало да бъде дарена, е била 600 000 лв.

Румен Гайтански, наричан Вълка, има бизнес, свързан със сметопочестване. Преди години фирмите му бяха монополисти в събирането на боклука в столицата. Договорите с тях бяха прекратени, след като няколко пъти в продължение на седмици не изпълняваха задълженията си и не извозваха отпадъците.

През последната година фирмите на Гайтански се завърнаха в сметопочистването на София с петгодишни договори за 150 млн. лв., съобщи „Капитал“. Свързана с Гайтански фирма получи заем в размер на 150 млн. лева от държавната Българска банка за развитие през 2019 г.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: https://www.svobodnaevropa.bg/

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

Научете за преследването на Фалун Гонг от ККП (Китайската комунистическа партия)

Преследването на Фалун Гонг: Насилствено потискане на 100 милиона души

Настоящите събития в Китай предоставят ясен избор на длъжностните лица и гражданите в страната, както и на хората по цял свят: подкрепа или противопоставяне на преследването на Фалун Гонг. Историята ще запише избора на всеки човек.

Необходимо ли е да се осъди комунизма: Фотоархив на комунистическите зверства

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Осъдете комунизма, напишете заявление и Вие...