Протестите в Киргизстан доведоха до оставката на президента заради широкообхватната корупция и използването на правосъдната система от управляващите срещу политически опоненти и граждански активисти

Президентът на Киргизстан Сооронбай Джеенбеков

Президентът на Киргизстан Сооронбай Джеенбеков

Президентът на Киргизстан Сооронбай Джеенбеков подаде оставка след десет дни на масови протести с искане за оттеглянето му. Недоволството на хората в бившата съветска република беше предизвикано от официалните резултати от парламентарните избори на 4 октомври, според които подкрепящи президента партии получаваха почти всички места в парламента.

Резултатите от вота бяха обявени за невалидни ден след началото на демонстрациите, когато протестиращите превзеха сградата, в която се помещават кабинетите на президентската администрация и парламентът.

В официално изявление, публикувано на 15 октомври, Джеенбеков посочва, че подава оставка, защото „мирът и единството в нашата страна са по-важни от който и да е пост“. „Не искам да остана в историята на Киргизстан като президент, който пролива кръв и стреля по собствените си граждани“, се казва още в изявлението на Джеенбеков.

В първите дни от протестите с искането за оставката му и обявяването на резултатите от парламентарните избори за невалидни, президентът каза, че е склонен да се оттегли след като бъде формирано ново правителство и ситуацията в страната се успокои.

Джеенбеков подаде оставка ден след като одобри решението на парламента да избере за министър-председател Садир Джапаров, който беше освободен от протестиращите от затвора в първия ден на демонстрациите. Той излежаваше присъда за отвличане.

По-рано Джеенбеков обяви извънредно положение в столицата Бишкек и заповяда войски да бъдат разположени по улиците на града.

Джеенбеков е третият президент на Киргизстан, свален от протести от 2005 г. насам. Другите двама са Аскар Акаев и Курманбек Бакиев.

Киргизстан е бивша съветска република, която се намира на юг от Казахстан. В сравнение със съседните държави тя е смятана за по-свободна. В индекса на неправителствената организация Фрийдъм хаус тя е определена като „частично свободна“ с резултат, близък до този на Пакистан и Мароко, докато Казахстан, Русия, и други нейни съседки са в категорията „несвободни“.

В последния доклад на организацията като ключови проблеми на Киргизстан се посочват широкообхватната корупция и използването на правосъдната система от управляващите срещу политически опоненти и граждански активисти.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: https://www.svobodnaevropa.bg

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

Научете за преследването на Фалун Гонг от ККП (Китайската комунистическа партия)

Преследването на Фалун Гонг: Насилствено потискане на 100 милиона души

Настоящите събития в Китай предоставят ясен избор на длъжностните лица и гражданите в страната, както и на хората по цял свят: подкрепа или противопоставяне на преследването на Фалун Гонг. Историята ще запише избора на всеки човек.

Необходимо ли е да се осъди комунизма: Фотоархив на комунистическите зверства

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Осъдете комунизма, напишете заявление и Вие...