Протестите в Киргизстан доведоха до оставката на президента заради широкообхватната корупция и използването на правосъдната система от управляващите срещу политически опоненти и граждански активисти

Президентът на Киргизстан Сооронбай Джеенбеков

Президентът на Киргизстан Сооронбай Джеенбеков

Президентът на Киргизстан Сооронбай Джеенбеков подаде оставка след десет дни на масови протести с искане за оттеглянето му. Недоволството на хората в бившата съветска република беше предизвикано от официалните резултати от парламентарните избори на 4 октомври, според които подкрепящи президента партии получаваха почти всички места в парламента.

Резултатите от вота бяха обявени за невалидни ден след началото на демонстрациите, когато протестиращите превзеха сградата, в която се помещават кабинетите на президентската администрация и парламентът.

В официално изявление, публикувано на 15 октомври, Джеенбеков посочва, че подава оставка, защото „мирът и единството в нашата страна са по-важни от който и да е пост“. „Не искам да остана в историята на Киргизстан като президент, който пролива кръв и стреля по собствените си граждани“, се казва още в изявлението на Джеенбеков.

В първите дни от протестите с искането за оставката му и обявяването на резултатите от парламентарните избори за невалидни, президентът каза, че е склонен да се оттегли след като бъде формирано ново правителство и ситуацията в страната се успокои.

Джеенбеков подаде оставка ден след като одобри решението на парламента да избере за министър-председател Садир Джапаров, който беше освободен от протестиращите от затвора в първия ден на демонстрациите. Той излежаваше присъда за отвличане.

По-рано Джеенбеков обяви извънредно положение в столицата Бишкек и заповяда войски да бъдат разположени по улиците на града.

Джеенбеков е третият президент на Киргизстан, свален от протести от 2005 г. насам. Другите двама са Аскар Акаев и Курманбек Бакиев.

Киргизстан е бивша съветска република, която се намира на юг от Казахстан. В сравнение със съседните държави тя е смятана за по-свободна. В индекса на неправителствената организация Фрийдъм хаус тя е определена като „частично свободна“ с резултат, близък до този на Пакистан и Мароко, докато Казахстан, Русия, и други нейни съседки са в категорията „несвободни“.

В последния доклад на организацията като ключови проблеми на Киргизстан се посочват широкообхватната корупция и използването на правосъдната система от управляващите срещу политически опоненти и граждански активисти.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: https://www.svobodnaevropa.bg

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!