Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Капанът щраква: Бойко обяви война на олигарха на ДПС Румен Гайтански – Вълка? (РАЗСЛЕДВАНЕ)

Капанът, в който попадна Бойко Борисов, скоро ще щракне. Премиерът от СИК повече много битки, за да опази заграбеното, като хунтата вече 100 дни отказва да сдаде властта, за да бъде разследвана.

Последната битка обаче може да се окаже фатална за премиера – Бойко открито обяви война на един от най-богатите олигарси с гръб в ДПС – Румен Гайтански – Вълка, разкри Narod.bg.

Обществена тайна е, че бизнесменът е личен Приятел на почетния председател, и реален лидер, на Движенето за права и свободи Ахмед Доган.

Журналистическо разследване обаче показа, че Столична община, която се управлява от зам.-шефката на ГЕРБ Йорданка Фандъкова,дава старт на процедура за незабавно премахване на строежа в Държавно ловно стопанство „Искър“. Това е становището на дирекция „Строителен контрол“ на Столичната община за сградата, построена през лятото от фирма на Вълка близо до източния бряг на язовир „Искър“.

Проверка, разпоредена от Върховна административна прокуратура след сигнал във фейсбук на общинския съветник Владислав Панев, съпредседател на Зелено движение и на „Демократична България“, извършена от район „Панчарево“, установи, че няма разрешение за строеж, нито одобрен проект, нито строителен надзор, предаде „Дневник”.

Събарянето ще е за сметка фирмата „Био майнинг“ АД, която е посочена като извършител на строителството в констативния акт на район „Панчарево“ от 28 септември. Това постановява чл. 225а от Закона за устройство на територията (ЗУТ), посочен в становището на строителния контрол на Столичната община.

Кметът на района Николай Гюров, издигнат от гражданско сдружение „За Панчарево и Кокаляне“, е изпратил на 13 октомври уведомителни писма до всички страни по спорния строеж, съобщиха за „Дневник“ от Направление „Архитектура и градоустройство“ (НАГ) на Столичната община. Освен фирмата изпълнител – „Био майнинг“, това е и Югозападното държавно предприятие – Благоевград, което ръководи ДЛС „Искър“. В писмата са описани констатираните нарушения – липса на разрешение за строеж, липса на одобрен проект, липса на строителен надзор.

С изпратените писма процедурата по премахването е задействана и в 7-дневен срок от получаването им строителят „Био майнинг“ АД има право да подаде възражение.

Управителят на „Био майнинг“ излязъл в отпуска

„Дневник“ потърси ръководството на фирмата за коментар. Тъй като в публичните регистри липсват телефони, репортер отиде на посочен официален адрес. Офисът е в кв. Горубляне, където е гаражът на сметосъбиращите машини на фирмите на Румен Гайтански-Вълка – „Волф“ и „Грийн партнерс“. Втората неотдавна спечели общинската поръчка за почистване на някои райони в София до 2025 г.

На въпрос как ще коментират строежа в ДЛС „Искър“ служител се свърза по вътрешния телефон с ръководството и после каза, че „шефът не иска да коментира“. Като от уточняващ въпрос остави впечатлението, че говори за Румен Гайтански.

Друг служител по-късно обясни лаконично, че „управителят на „Био майнинг“ (Здравко Андреев) в момента е в отпуска и няма кой да коментира“.

Практика е при такива процедури извършителят да се крие, за да не получи уведомителното писмо, и така да отложи започването на 7-дневния срок, обясни за „Дневник“ специалист по административно право.

В указанието за премахване на строежа, издадено от директора на „Общински строителен контрол“ арх. Ралица Михайлова, се посочва, че то ще е по реда на чл. 225а от Закона за устройство на територията (ЗУТ). След изтичането на 7-дневния срок, ако няма възражения, кметът на район „Панчарево“ ще трябва да издаде заповед за събаряне, в която ще се посочи срок за доброволно изпълнение от самата фирма строител. Ако тя откаже, общината принудително ще премахне сградата, като после сметката ще бъде платена от извършителя на незаконния строеж, от строителния надзор (в този случай няма такъв) и от проектанта, постановява ЗУТ.

В момента тече процедура за съобщаване на констативните актове за нарушенията и след това административната преписка ще бъде продължена по законосъобразност, заявиха от „Строителния контрол“ на НАГ за „Дневник“.

Строежът е до ловния дом, посещаван от Тодор Живков

Строежът е вдигнат до покрив върху площ 1490 кв.м в ловното стопанство, което е на източния бряг на язовир „Искър“. Сградата е от три части като средната е най-висока – 11 метра. Мястото е в близост до действащия ловен дом, посещаван от Тодор Живков при ловуването му в ДЛС „Искър“. В стопанството се отглеждат благородни елени, сърни, глигани и друг дивеч за отстрел.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: https://narod.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!