Следвайте "Буднаера" в Телеграм

2г. апартаментът на Горанов при Домусчиеви се разследва и нищо, 1 м. е по закон

Проверката за престъпление по служба и търговия с влияние срещу бившия финансов министър Владислав Горанов продължава да се държи на трупчета вече 2 г ., отбелязва в. Сега. Напомняме, че през ноември 2018 г. КПКОНПИ започна, а прокуратурата продължи разследване, което от Върховната административна мина към специализираната. Министърът от кабинетите Борисов 2 и 3 живее 8 години без наем в апартамент от 181 кв.км с гараж към него в комплекса на братя Домусчиеви ЕСТЕ в най-скъпия район на София. Той се води на името на бизнесдама, с която Горанов няма роднинска връзка, но чийто син министърът назначава не просто в своето ведомство, а и в комисиите му по обществени поръчки. По случайност, младежът обитава съседния до министъра апартамент. Освен конфликт на интереси, в казуса има и укриване на доходи в особено големи размери – стотици хиляди лева, и на данъци за десетки хиляди лева, като се има предвид, че апартамент с гараж на това място се наема и се ползва месечно за не по-малко от 2000 лева. Няма данни НАП да е извършила ревизии, въпреки огромното количество сигнали в тази връзка и очевидното нарушаване на закона.

Понеже не е ясно как със заплата от 610 лв. като експерт в Министерството на финансите и чисто 1000 лв. като заместник-министър в Борисов 1, при съпруга също дребен държавен чиновник с още по-скромни доходи в онези години, той е успял предсрочно да изплати ипотечен кредит към ДСК за стотици хиляди лева други 2 апартамента в София, редно е прокуратурата да изясни и този казус.

Още повече, Горанов сам свърза двете съмнителни имотни истории – в тв интервю съобщи, че се бил изнесъл от двете квартири в Зона Б5, защото на деветия и десетия етаж много друсало от земетресението в Перник и децата му се уплашили. Напомняме, че фамилията има и още 1 собствен апартамент – наследствен на г-жа Горанова, в не така престижен квартал на столицата. Апропо, едно от жилищата не беше описано в декларациите на министъра, а фигурира в имотния регистър, което също е в нарушение на закона. Научен факт!
Забавянето на прокуратурата е доста показателно, като се има предвид, че по собствената й статистика 99,2% от преписките се решават от нейните магистрати в законовия едномесечен срок. Това отчете миналата седмица главният прокурор Иван Гешев в специален доклад до парламента. Преписката на Горанов е от останалите 0,8%, посочва Сега.
Десетките опити на вестника да разбере какво се случва с тази преписка и каква е причината за това огромно протакане, удрят на камък. Миналия четвъртък въпросите бяха зададени на говорителката на спецобвинението Генка Брезашка, която е и прокурор. Тя ги изслуша и ги поиска в писмен вид на имейла на прокуратурата. На следващия ден първо обясни, че още мейлът с въпросите не й е докладван, а след това през пресцентъра на спецпрокуратурата беше изпратен отговор. Той обаче не беше за преписката на Горанов, а за друго протакано дело, за което се обяснява, че се работи "интензивно". Реакция нямаше и след напомнянето, че има въпроси и за Горанов, а не само за "интензивното" дело.
Парламентът гласува уволнението на Горанов на 24 юли. Той има един месец след това да подаде декларация за имуществото си пред антикорупционната комисия КПКОНПИ. След това има месец да оправи евентуални грешки в нея. Комисията има два месеца след това, за да огласи документа на сайта си. Горанов, който вече регистрира консултантска фирма, което е съмнително дали не е нарушение на Закона за КПКОНПИ е задължен да подаде имуществена декларация и година след края на държавната си служба.
През последните 10 години, този режим внуши на обществото, че оставката/уволнението от висок пост е наказание. Според законите, действащи в страната обаче има достатъчно ясни санкции за нарушаването на установените правила и всеки трябва да си ги понесе.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: https://19min.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!