Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Мика Зайкова: Парите за пенсии свършват – вземаме нов заем... поколенията ще връщат

"Сребърният фонд е в лошо състояние. Той не може да покрие разходите за пенсии. За това ще се вземе нов дълг". Това заяви пред Lupa.bg финансистът Мика Зайкова по повод опасенията на НОИ, че парите за пенсии няма да стигнат.

 „Сребърният фонд трябва да крепи пенсионната система. Той се пълни от три неща: от концесионни такси, от излишъка и от приватизационни сделки. От 2016 до 2019 г. имаше непрекъснато излишъци, но една стотинка не са вкарали в него. Трябваше да се внасят по 25%. Ако бяха внасяни излишъците, сега щяхме да имаме поне 10 млрд. лв. Факт е, че за 12 години фондът се е увеличил само с 1 милиард. В момента парите са 3 млрд. 285 млн.”, обясни финансистът.

 „Симеон Данков по време на първото правителство на Борисов обедини всички държавни дялове, които бяха продадени, в една инвестиционна компания и това, което тя продаваше, ставаше дивидент на държавата. За това няма пари за Сребърния фонд. От концесиите непрекъснато се отклоняват пари – вижте концесията за летище „София”. Първата вноска за нея бе 550 млн. лв. Те я кръстиха не концесионна такса, а първоначална вноска и парите дадоха на БДЖ за оздравяване”, припомни Зайкова.

Тя коментира и закупуването на изтребители F16.  „Защо трябва да се купуват 8 самолети на цена много по-висока от реалната. За същите пари гърците купиха F35, които са последен вик на техниката. Шефът на ВВС пита: „Какво ще ги правим тези изтребители като ние не сме видели нито един от тях, а нашите пилоти не са обучени? Кой ще лети на тях?!”. По думите на Мика Зайкова самолетите са индулгенцията на Борисов за оставане на власт. Те му осигуряват изкарване на мандата.  

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: https://lupa.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!