Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Медийната стратегия на Китай става по-коварна, твърдят експерти

Китайската комунистическа партия (ККП) изглежда променя стратегията, по която  държавно-контролираните медии отразяват новините в Китай. Инциденти, които преди биха били скривани, сега се съобщават незабавно. Според експерти разрастването на Интернет е принудило режима за тази промяна.

Ченг Шяононг (Cheng Xiaonong), главен редактор на сп. Modern China Studies коментира относно този нов подход на държавно-контролираните медии.

„По този начин те изскачат напред при отразяването на нещата. Това е нов начин, но целта е все същата – да се манипулират хората и така да се контролират техните решения”, каза той.

Пример за новия подход е новината от 25-ти февруари, според която трима уйгури са се самозапалили в колата си на оживена пекинска улица, очевидно в знак на протест. Устата на режима, Шинхуа (Xinhua, Синхуа – рус.), съобщи за инцидента след час и половина, последвано от пет допълнителни съобщения. Такава бърза реакция бе рядкост да се види в миналото.

Ден по-късно, в протест на неговия безплоден апел за финансов скандал, 75-годишен мъж се изкачил на телекомуникационна кула близо до метростанцията Даджонгси (Dazhongsi) в Пекин. След осем часа той бил свален от пожарникари. Всички големи медии в Пекин съобщиха за инцидента. В миналото подобен случай щеше да бъде най-вероятно забранен.

„ККП осъзнава, че традиционният начин вече не работи – да принуждава хората да

четат това, което ККП иска те да четат.”

„Интернет предлага противотежест на средствата за контролиране на достъпа до информация”, каза Ченг.

Според хонконгския в. Mingpao, бидейки пръв в съобщаването на трудни за прикриване инциденти, режимът ще може да насочва общественото мнение, създавайки първото впечатление за инцидента.

Джанг Уей Гуо (Zhang Wei Guo), главен редактор на сп. Hong Kong Trend и експерт по китайските медии, е съгласен с това.

„Заради Интернет китайският режим не може повече да контролира медиите както преди. Той трябва да вземе преднина”, каза той.

Според Джанг режимът иска „да си възвърне правото да говори, отнето му от Западните медии”.

Така, когато репортажи на чужди медии изтекат през Интернет в Китай, направените преди това от държавните медии репортажи вече ще са поставили призмата, през която да бъде гледана новината.

В случая със самозапалването на уйгурите, Шинхуа пропусна много детайли, като например  мотива и етническия произход на протестиращите, като същевременно наблегна на положените от режима усилия за спасяване на ранените. С не-предоставяне на информацията, че самозапалилите се са били уйгури и че регистрационният номер на колата им е бил от Шинджиянг (Xinjiang), репортажът на Шинхуа де-политизира ефективно инцидента.

В случая с протеста на стария човек на телекомуникационната кула, официалният репортаж съобщи, че протестът му се дължи на временна лудост и подчерта как пожарникарите са рискували собствения си живот, за да го спасят. Отново, политическият контекст на неговия протест – необузданата корупция на китайския режим - беше игнориран.

Според Ченг отзвукът на случая с Янг Джиа (Yang Jia) е повратната точка в новия подход на режима към медиите.

За Янг Джиа беше съобщено на 1-и юли 2008 – годишнината от създаването на ККП – че е убил шестима полицаи, в протест на своето малтретиране докато е бил в полицията.  Новината за неговите действия стана Интернет-сензация, като Янг стана вид национален герой и символ на съпротивлението срещу тиранията.

В случая с Янг мудността на държавно-контролираните медии позволи неговата история на протестиращ да получи гласност в Интернет.

Ченг смята, че новият подход към китайските медии може да се окаже по-ефективен от стария, който просто цензурираше новините.

„Някои хора, които преди се разочароваха от държавата, може сега да бъдат пак спечелени – тези хора ще смятат сега, че нещата са се променили”, каза Ченг.

Едновременно с това режимът работи по повече от един начин в контролирането на това, какви новини достигат до Китай. „Китай се опитва да лобира пред Западните медии и репортери извън Китай да говорят в полза на режима”, каза Ченг.

Ченг смята, че този нов подход на държавно-контролираните медии ще постави на изпитание независимите медии, които предават за Китай.

„Независимите медии трябва да правят не само репортажи, но и новинарски анализи, така че хората да знаят каква част (от новината) е променена и не е истина. Тези медии трябва да са много добре информирани не само за положението в Китай, но и за това защо нещата са такива, каквито са”, каза Ченг.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!