Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Григор Лилов: Лъжата „Рейтинг”

От вчера всички властници и съответно медиите и коментаторите им размахват наляво и надясно новината, че световната рейтингова агенция „Moody's” е повишила кредитния рейтинг на България с една степен.
Линк: https://www.moodys.com/
.
Повишаване на рейтинг обаче няма.
Това – повишаването на рейтинга, е лъжа!
.
Защо е лъжа?
.
1.
Съобщението е дадено от офиса на агенцията във Франкфурт на Майн- Moody’s Analytics Deutschland GmbH (Германия)
https://www.moodys.com/.../Moodys-upgrades-Bulgarias...
.
Да видим с какво се занимава този офис на агенцията.
*** първи цитат от представянето й:
„Moody’s Analytics Deutschland GmbH се грижи за немскоговорящите клиенти от местоположението си във Франкфурт на Майн. Сред клиентите са водещи банки, застрахователни компании, мениджъри на активи и индустриални компании в Германия, Австрия и Швейцария. Предприемаческият фокус на Moody’s Analytics Deutschland GmbH е върху бизнес областите продажби, обслужване на клиенти, съвети, обучение и маркетинг около продуктовото портфолио. Гамата от услуги и продукти включва водещи на пазара софтуерни и консултантски услуги, както и изследвания и данни от Moody's Investors Service, с които предприемаческите и регулаторните предизвикателства могат да бъдат овладени оптимално.”
*** втори цитат от представянето й:
„Moody’s Analytics Deutschland GmbH отговаря за директните продажби на рейтинги и изследвания от Moody’s Investors Service (моя бел.: поделението, което дава рейтингите) като уеб-базирано приложение или емисия с данни, както и лицензирането на доставчици на трети страни на немскоговорящия пазар.”


.
С други думи това е оценка, дадена от специализираното рейтингово поделение Moody’s Investors Service по поръчка на немското поделение „Moody’s Analytics Deutschland GmbH" за нуждите на техен немскоговорящ клиент, който, разбира се, остава анонимен.
Тоест тази частна оценка не е официалната оценка на рейтинговата агенция „Moody’s” за рейтинга на България.
.
2.
Знаят ли това обстоятелство в правителството?
Разбира се, че го знаят.
Давам доказателството.
Виждате скрийншота – там продължава да си фигурира последната оценка за рейтинга, която е от август миналата година – тя е старата и продължаваща да действа и в момента въпреки „сензацията” с оценка Ваа2. Т.е. великата новина за Bаа1 е измислена.
.
3.
Пропуснатата буквичка от експертите и колко е измислена новината?
Защото новина за рейтинга все пак има. Властващите в България тъпанари не са чак такива идиоти, за да си измислят изцяло оценки на Moody’s, което ще предизвика световен скандал.
.
Но тази новина от немския офис за немскоговорящите му клиенти е НЕОФИЦИАЛНА – за нужите на даден клиент, без да ангажира официалната позиция на Агенцията
Тази оценка не е меродавна, защото освен частна, тя е и неформална.
.
В какъв смисъл е неформална?
Оценката е "(P)Baa1" (виж скрийншота)
Този символ (Р) означава Provisional Rating – ПРЕДВАРИТЕЛЕН, УСЛОВЕН, НЕОКОНЧАТЕЛЕН, САМО ЗА СВЕДЕНИЕ, НЕОФИЦИАЛЕН, НЕФОРМАЛЕН РЕЙТИНГ.
Т.е. смяна на рейтинга въобще няма.
Има поръчка, дадена от някакъв клиент (вероятно крайният бенефициент на договора за покупката на такъв рейтинг е български), за чиито нужди е изработен нещо като неофициален, немеродавен, предварителен рейтинг, по който „Moody’s” не носи отговорност за неточна или пристрастна оценка.
.
4.
Самата оценка е тотално неадекватна.
Сега е есента на 2020 г., но всички данни се сочат от 2019 г. Дори се споменава, че България ще влезе в чакалнята и после в Еврозоната с Валутния си Борд.
Сякаш тези хора не знаят, че този Валутен борд от пролетта на тази година не съществува, понеже парламентът отмени съответните текстове в Закона за БНБ.
Разбира се, в Агенцията го знаят, но този тип рейтингови оценки са специфични: получаваш точно и напълно коректно онова, което си поръчал и за което си платил.
.
Една рейтингова оценка струва до 3.5 млн. Такава поръчка за нуждите на пропагандата заради рискът от евентуални имиджови обвинения към Агенцията вероятно е двойно по-скъпа.
.
И БЕЛЕЖКИ ПО ПРИНЦИП...
.
А) На никое правителство по света, което и да е то, в сегашната ситуация не може да се повиши обективно рейтинга. Имаме световна пандемия – напълно непрогнозируем фактор, спад на БВП навсякъде, умиране на цели отрасли, остро нарастващи бюджетни дефицити и гонещи рекорд след рекорд дългови равнища.
.
Б) След световната финансова криза вече никой няма доверие на рейтинговите агенции.
Защото още преди 10 години посочих, че те са в остър конфликт на интереси – заинтересуваният да получи рейтинг (колкото се може по-висок) им плаща. Знаете поговорката: който плаща музиката, той я и поръчва.
Рейтингите на България се поръчват от родното правителство. Имахме вече случай, когато неудовлетворено от оценката, то прекрати договора си с другата световна рейтингова агенция (Standard and Poors) Няма идиоти, които да губят пари и съответно S&P бързо се коригира.
.
В) Moody’s и S&P платиха глоби за над 2 милиарда долара за подвеждане на инвеститорите чрез завишаване на рейтинги на ипотечни ценни книжа.
Отговорните комисии в САЩ заключиха, че заблуждаващата информация на въпросните кредитни агенции имат основна заслуга за финансовата криза и краха през 2008 г.
Тогава банките коректно предупредиха клиентите си за рязко нарастнал, дори неприемлив риск, но рейтинговите агенции в това време ги лъжеха.
.
Мудис обяви рейтинга на Леман Брадърс “за преразглеждане” само 5 дни преди да се обяви банкрут. Стандарт енд Пуурс пък даде оценка А на AIG една седмица преди застрахователната компания да бъде национализирана заради финансовата й закъсвация.
И трите големи рейтингови агенции (заедно с Фитч) оцениха високо MF Global само шест дни преди колапса му.
Скандалната енергийна компания ЕНРОН, която години наред фалшифицираше счетоводните си отчети имаше най-висок рейтинг. Той беше свален само четири дни преди фалита й.
.
Г) Трикът, който сега се приложи като частен, неофициален псевдорейтинг от родното правителство не е сензация. Той беше широко използван от гръцкото правителство.
Непосредствено преди колапса на финансите на съседната държава тя също както сега България получи такава неофициална условна, предварителна оценка, който беше също увеличена с една степен над съществуващата. Маса шарани, правещи се на инвеститори, бяха подлъгани и после ореваха света, но без полза.
******
******
******
Коректно давам думата на рейтингьорите-пропагандисти.
**** Бойко Борисов:
Всичко това не го казва правителството, а световните експерти от Moody's. Тази оценка е голям удар по нашите опоненти. На тях им оставям компроматите и злобата.
*** Финансовият министър Кирил Ананиев:
Нали уж сме фалирали страната? Е, такива глупости говорят, такива лъжи... лъжците говорят! А тук Moody’s казва, че сме успели и сме осигурили и стабилна рамка дори в кризата!
.
Господи, за какво им беше упражнението, платено с наши пари?
Та леля Пена и чичо Иван хал-хабер си нямат от финансови рейтинги и те въобще не ги интересуват. А онези, които ги знаят и се интересуват, не се ловят на такива примитивни въдички.
.
И ВЕДНАГА ПАК ЩЕ ДАМ ДУМАТА НА ВЛАСТНИЦИТЕ - ДА СЕ ЧУЕ, АКО ВЪЗРАЗЯТ НА ТАЗИ ПУБЛИКАЦИЯ.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: https://www.facebook.com/grigor.lilov/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!