Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Инсцениран инцидент на самозапалване: Лъжа на века

Репортер, интервюирал Лю Сийинг, за която се твърди, че е била силно обгорена

(Minghui.org) От всички групи, потиснати от Китайската комунистическа партия (ККП), откакто тя дойде на власт през 1949 г., Фалун Гонг - група за медитация, основана на принципите на Истина, Доброта и Търпение - е най-голямата. През юли 1999 г. бившият лидер на ККП Дзян Земин стартира национална кампания срещу Фалун Гонг и преследването остава неотслабващо и до днес.

Фалун Дафа (Фалун Гонг) е представена за първи път от г-н Ли Хонгджи в град Чанчун, Китай през 1992 г. Практиката се основава на принципите на Истина, Доброта, Търпение и има пет бавни, меки упражнения. Тя става много популярна в Китай в рамките на няколко години. Ревнувайки от широката й популярност, бившият китайски президент Дзян Цземин стартира жестока кампания за преследване през 1999 г. На 23 януари 2001 г. режимът организира инцидент на „самозапалване“ на площад Тянанмън, за да наклевети практиката. Въпреки 20-годишното жестоко потискане, Фалун Дафа се разпространява в над 100 страни и региони в световен мащаб, спечелвайки широко признание.

Дори след като мобилизираха целия държавен апарат за преследване на невинни практикуващи Фалун Гонг, Дзян и неговите последователи не успяха да намерят законни причини, които да оправдаят преследването. Насилието срещу невинните практикуващи също постепенно губи обществена подкрепа.

Предвид тези факти, режимът на Дзян организира самозапалването на 23 януари 2001 г., в навечерието на китайската Нова година, с петима души, които се самозапалват на площад Тянанмън. Самозапалвачите бяха бързо наречени практикуващи Фалун Гонг от Дзян и неговите последователи. Този инцидент имаше за цел да внуши страх и омраза към Фалун Гонг както на държавните служители, така и на обикновените граждани.

Изминаха 20 години и многобройни доказателства потвърдиха, че този инцидент е измама, направена от ККП, за да оклевети Фалун Гонг, карайки някои хора да вярват, че Фалун Гонг прави хората да се самозапалват, което му извоюва прозвището „Лъжа на века”.

Лъжа на века

Китайската централна телевизия (CCTV) и агенция Синхуа, и двете рупори на ККП, твърдят, че няколко практикуващи Фалун Гонг са се самозапалили на площад Тянанмън, но има много недомислици в този инцидент.

Репортер, интервюирал Лю Сийинг, за която се твърди, че е била силно обгорена

Съобщава се, че 12-годишната Лиу Сийинг е била силно обгорена на големи части от тялото си. Ако това беше вярно, щеше да се въведе строг контрол, за да се избегне инфекция. Както показва снимката по-горе, Лиу е интервюирана от репортер на CCTV четири дни след операция на трахеята.

Не само това, репортерката на CCTV не носи изолиращи дрехи, маска или покривало, докато интервюира Лиу с микрофон. Това противоречи на изискванията.

Спокоен при изгарянето с бензин?

 Уанг Джиндонг, друга предполагаема жертва на инцидента. Цялото му тяло е почерняло, но бутилката с бензин Sprite все още е непокътната.

Учените казват, че когато бензинът гори, температурата може да достигне до около 500° C. Дори ако някой сложи ръката си в кипяща вода от 100° C, той веднага ще отдръпне ръката си поради непоносимата топлина. Във видеото, пуснато от CCTV и Xinhua, обаче, Уанг е много спокоен и изглежда не му пречи бутилката Sprite с бензин

между краката му.

Някои хора казват, че дори малко горещо масло, разлято по ръката по време на готвене, би довело до болка, която може да направи човек да подскочи. Ако самозапалването беше реално, Уанг щеше да има силна, инстинктивна реакция поради високата температура, вместо да седи там неподвижно.

Друго несъответствие е, че дрехите на Уанг изглеждат окъсани поради „изгаряне“, но бутилката Sprite между краката му (на снимката по-горе) изглежда добре, както и косата му - нещо силно запалимо.

Според данните, ако пластмасова бутилка, съдържаща бензин, изгаря, тя ще омекне за 5 секунди, ще се деформира за 7 секунди и ще се свие на топка за 10 секунди. Отново фактът, че бутилката Sprite на Уанг остава непокътната, противоречи на науката.

Кадри от презаснемане

Недомислиците в случая с Уанг Джиндонг са толкова очевидни, че репортерката на CCTV Ли Юцян признава, че това не е истина.

В началото на 2002 г. Ли отива в Юридическия образователен център на провинция Хъбей, център за промиване на мозъци, за да разговаря със задържани практикуващи Фалун Гонг. Когато практикуващ я запитва защо пластмасовата бутилка Sprite на Уанг не е горела при високата температура, Ли не знае как да реагира. „Бутилката беше добавена по-късно за повторно снимане“, казва тя, „Ако знаехме, че ще ни хванат, че фалшифицираме самозапалване, нямаше да сложим тази бутилка там.“

Друга измама идва от качеството на видеото. Въпреки че инцидентът е извънреден, видеокамерата изглежда да се плъзга хоризонтално и лозунгът на Уанг Джиндонг, който крещи, че е практикуващ Фалун Гонг, е силен и ясен. Въпреки че китайските власти твърдят, че това са кадри от камера за наблюдение, известно е, че камерите за наблюдение през 2001 г. не са имали функция за записване на звук или възможност за проследяване. Очевидно е бил на разположение професионален екип, за да се направи стабилен и ясен видеоклип, който проследява инцидента в далечни, средни и близки кадри.

Разкриване на истината

На конференция на Организацията на обединените нации на 14 август 2001 г. Международното образователно развитие (IED) разкритикува ККП за инсценирания инцидент на самозапалване, посочвайки го като държавен тероризъм. Въз основа на видео анализ, IED вярва, че инцидентът е планиран от китайското правителство, за да оклевети Фалун Гонг. Китайските делегати не успяват да опровергаят сериозните доказателства и това изявление бе архивирано в документите на ООН.

The Washington Post публикува статия на 4 февруари 2001 г. на първата си страница от Филип Пан, озаглавена „Човешки огън запалва китайска мистерия - мотивът за публично изгаряне засилва борбата с Фалун Гонг“. Пан отива в родния град на Лиу Чунлинг, една от предполагаемите жертви на инцидента, а съседите й казват, че никога не са я виждали да практикува Фалун Гонг.

“Фалшив огън: Китайският трагичен нов стандарт в държавната измама”, документален филм, продуциран от NTDTV, анализира подробно недомислиците в инцидента. През ноември 2003 г. филмът печели Почетна грамота на 51-ия Международен филмов и видео фестивал Колумбус. Церемонията по награждаването се провежда в Канзаския център, в Колежа на изкуствата в Колумбус, Охайо.

Независимо от всичко  това, режимът на Дзян и ККП продължават да тровят хората с лъжи за инцидента, който е записан в учебници, за да навреди на учениците и често е включен в големи новинарски медии и списания, за да заблуждава обществеността. Освен това усилията на практикуващите Фалун Гонг да изяснят фактите пред обществеността са силно потиснати. След като практикуващи в град Чанчун, провинция Джилин прихващат мрежата на кабелната телевизия, за да излъчат видеоклипове за истината за инсценирания инцидент на самозапалване, в града са арестувани около 5000 практикуващи. Няколко от тези практикуващи, включително г-н Лиу Ченгджун, са починали от изтезания по време на задържането.

Търсене на отговорност на извършителите

След инцидента на самозапалване и разпространението на друга клеветническа пропаганда, ККП засилва своето преследване срещу Фалун Гонг, в резултат на което стотици хиляди практикуващи са затворени или изпратени в трудови лагери през последните 21 години. Над 4000 практикуващи са загубили живота си от преследването, а над 800 са претърпели насилие в психиатричните болници. Злоупотребите включват също сексуално насилие и насилствено отнемане на органи.

Преследването продължава и до днес. През 2019 г. полицията в Сипинг Сити, провинция Дзилин арестува безразборно практикуващи, печелейки по десет точки за всеки арестуван практикуващ Фалун Гонг. За сравнение, всеки офицер печели само по една точка за всеки криминален престъпник. Подобни стимулиращи политики подтикват повече служители да арестуват невинни практикуващи.

Докато практикуващи вътре и извън Китай продължават да разкриват преследването на тяхната вяра от страна на ККП, над 370 милиона китайци са напуснали ККП и нейните дъщерни младежки организации. Самият Дзян също става обект на над 200 000 наказателни жалби, подадени до китайския Върховен съд и Върховната прокуратура. Дзян също е обвинен в испански съд  за геноцид в Тибет.

Според данни, събрани от уебсайта Minghui.org, Дзян не е единственият извършител, изправен пред последствия за престъпленията срещу Фалун Гонг. През последните две десетилетия поне 10 000 извършители, участващи в преследването на Фалун Гонг, са получили възмездие в различни форми. Както се казва в китайската поговорка, доброто ще бъде възнаградено, а злото - наказано. Призовават се тези извършители да спрат преследването на Фалун Гонг.

Международната общност също започна да предприема действия. През май 2019 г. Minghui публикува известие, в което обяснява, че Държавният департамент на САЩ е насърчил практикуващите Фалун Гонг, както и други религиозни групи да представят списъци с извършители, които да бъдат обект на санкции като отказ за визи. Десетки страни по света са приели или планират да приложат Закона на Магнитски срещу нарушителите на правата на човека.

Сега, когато сме на исторически кръстопът се надяваме, че повече хора ще имат ясно разбиране за ККП и ще кажат „не“ на режима, така че светът да остане безопасно място за нас и за бъдещите ни поколения.

Chinese version available

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: https://en.minghui.org/html/articles/2021/1/23/190054.html

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!