Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Явор Гърдев: Функционално неграмотни стоят на трибуната в НС

Явор Гърдев: Функционално неграмотни стоят на трибуната в НС

Снимка: bTV

В навечерието на своята нова театрална премиера - и първа от началото на пандемията - "Завръщане у дома" от Харолд Пинтър в Малък градски театър "Зад канала", режисьорът Явор Гърдев коментира политическата криза у нас. Пред bTV той коментира, че е изразил позицията си за протестите и властта ясно, подписвайки писмото на 1000-та интелектуалци, което "съдържа принципни точки и сигнализира за това, че са преминати определени граници на баланс в обществото, които правят ситуацията в страната невъзможна за регулиране". Според именития театрал най-големият проблем у нас днес и уронването на парламентаризма и превръщането на властта в инструмент за взаимоотношения с гангстерски характер. "Във властта започнаха да влизат субкултури, които изобщо не би трябвало да имат място в публичния живот, а камо ли във властта на една европейска държава", подчерта Гърдев, цитиран от "Сега".

"Такъв тип деградация на парламентаризма, какъвто наблюдаваме в последните парламенти, не беше изобщо възможни в началото на прехода дори - а началото на прехода не беше много приятна епоха. Става дума за партийни номенклатури, които заемат местата там, но това не може да ни позволява да стигаме до ситуация, в която функционално неграмотни хора застават на трибуната на НС и не могат да прочетат цяло изречение. Не може парламентът да стига до първите отделения от училище - четене с разбиране и т.н." - възмущава се Гърдев. - "Аз не съм за това да има образователен ценз при гласуване, както искат някои партии - това е отнемане на правото на глас. Но мисля, че има нужда народните избраници да бъдат проверявани най-малкото за функционална грамотност".

Да живеем в справедливо и разумно общество става все по-трудно и балансът не може да бъде възстановен току-така, а само по радикален начин, опасява се режисьорът. Той взе отношение и по злободневната тема с килимите трета употреба, дарени от председателката на НС Цвета Караянчева на театъра в Кърджали.

"В тая ситуация дребни събития започват да стават особено знакови. Аз предпочитам да ги държим в правилната им йерархия. Има шест килима, подарени са - това не е нито някакъв особен проблем, нито представлява нещо, което трябва да дискутираме от сутрин до вечер. Но проблемът не е в килимите, а в основите на разбирането за това каква трябва да бъде властта в България. При поожение, че парламентаризмът е доведен до подчинена позиция, до нещо, което има фасаден характер, придатък към една все по-авторитаризираща се изпълнителна власт, това вече е голям проблем".

Явор Гърдев коментира и очакванията и реалностите спрямо новия ни живот с коронавируса. "Много наивно беше от наша страна да се надяваме, че нашата солидарност ще се засили, че нашето общество ще стане вътрешно по-сплотено. Наистина, тежка социална травма е 3-месечно затваряне на едно цяло общество от комуникации. Въпросът е доколко можем да се справим с нея разумно и да преминем през това, без да полудеем", коментира режисьорът болестта, която е прекарала и неговата дъщеря.

Гърдев работи върху спектакъла "Завръщане у дома" от Харолд Пинтър още преди пандемията, но премиерата, както и много други културни събития, планирани за пролетта, е осуетена. "И сега, като се връщам назад си мисля, че е било предопределено. Това е пиеса за този именно амок, за подлудяването - това се случва там на семейно ниво, но границата между семейното и общественото много лесно може да бъде премината. Има една тайна в човека, с която Пинтър се занимава и която не може да бъде обяснена с инструментите нито на психологията, нито на социологията, нито дори на философията. Нещо, което стои в нас и ни възвръща към подивяването". 

Малък градски театър "Зад канала" е място, където в края на миналия век гостува самият британски драматург - 13 години преди смъртта си през 2008 г. Тогава главната роля в "Завръщане у дома" игра Руси Чанев, а в новата постановка тя е поверена на Деян Донков. Партнират му великолепни актьори като Владимир Пенев, Пенко Господинов, Каталин Старейшинска. 

Премиерата е на 12 октомври.

Източници: бТВ, "Сега"

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: https://glasove.com/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!