Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Европейците въстават срещу властите

/Поглед.инфо/ Москва за пореден път облекчи ограниченията срещу коронавируса, но други столици продължават да затягат гайките. В Холандия, където правителството стигна до налагането на вечерен час, гайките скъсаха резбата: народът отговори на властите с протести, които прераснаха в бунтове. Някои тълкуват случващото се като политически заговор, други - като естествена реакция срещу новия тип тоталитаризъм.

СЗО посочва рекорден световен процент на смъртност от COVID-19: над 95 хиляди души са починали през последната седмица. Така наречената втора вълна се оказа много по-силна и по-смъртоносна от първата. Но вместо да спазват уж спасителните ограничения, хората отменят карантините „отдолу“ - планетата среща пика на пандемията с протести.

Мащабни митинги на опозицията сега се провеждат на много места - от Индия до Грузия. Всеки протест има свои специфики, исканията се различават в различните региони, но корона-кризата се появява почти навсякъде като основна причина.

В Европа в този смисъл Холандия се открои повече: според местната полиция в кралството не е ставало подобно нещо от поне 40 години. Няколко нощи подред хората се бунтуват в Амстердам, Ротердам, Хертогенбош, Айндховен и други градове на страната. Както обикновено се случва с нощните протести, те бързо ескалираха във разбити витрини, грабежи и палежи.

Полицията реагира остро - с палки, водни оръдия, а на места и със сълзотворен газ. Трябва да разберете, че в уж либералното кралство има много консервативно законодателство относно уличните действия, свързано с традиционно високата активност на футболните хулигани - както местни, така и чуждестранни.

Обикновено спазващите закона и търпеливи холандци са възмутени от същото нещо като милионите хора в другите страни - карантината. В техния случай тя е безпрецедентно строга: заведенията са затворени от есента, през декември всичко беше затворено, с изключение на магазините с храни, лекарства и стоките от първа необходимост, а от 23 януари правителството обяви вечерен час. Тези, които се

срещнат от полицията на улицата от девет вечерта до четири и половина сутринта, са изправени пред глоба от 95 евро.

Това беше последната капка, която удари холандската мелница и завъртя маховика на уличното насилие. А онези жители на кралството, които все още стриктно спазват всички инструкции и не напускат домовете си, изливат душите си в социалните мрежи, сравнявайки случващото се с времената на нацистката окупация и насърчавайки „бунтовниците“ в духа на „да си върнем обратно страната. "

Подобни процеси сега започват в Дания и Франция, където жълтите жилетки се завръщат по улиците и за първи път светът се сблъсква с „карантинен бунт“ миналата пролет, когато активисти на ЧЖИЗ се разбушуваха в САЩ. Това са доста различни страни, но навсякъде значителна част от младите хора стоят в карантина без работа. Някои са истински възмутени от това, което се случва, вторите са полудели от скука, за трети съществува реална заплаха от глад или загуба на жилище. В крайна сметка всички те се смесват на улицата - и митингът се прераства в грабене.

В Холандия има особено много такива младежи - има голям пазарен дял на малките услуги, предназначени за туристи. Въвеждайки противоречивия по отношение на ефективността и критикуван от мнозина комендантския час, правителството не можа да не разбере, че търпението на хората е на привършване и така си играе с огъня.

От това се ражда конспиративна теория, според която холандските власти разбират всичко перфектно и умишлено са извършили провокацията. Преди две седмици цялото правителство на кралството подаде оставка на фона на огромен скандал. Хиляди семейства бяха обвинени погрешно за измами с детски надбавки, последвани от големи глоби и изземване на имущество. Някои граждани останаха без вина виновни, загубиха работата си, домовете си и дори правото на попечителство над собствените си деца.

В системата на властта обаче нищо не се е променило: министрите ще продължат да изпълняват задълженията си до следващите избори в средата на март и формирането на нова коалиция. Когато подадоха оставки, те много добре дадоха да се разбере, че всъщност не си тръгват никъде, това е единствено форма на покаяние за пред населението. Но само покаянието не е достатъчно за победа на изборите - необходими са крайни мерки.

Премиерът Марк Рюте е на поста си повече от десет години. За такова политическо дълголетие в Холандия трябва да си майстор на дипломацията и политическата еквилибристика, тъй като никоя партия не може да получи абсолютно мнозинство от гласовете - коалицията почти винаги се състои от няколко партии едновременно, всяка от които се опитва да следва своите интереси. В сегашната например има четири сили, които дават парламентарно мнозинство от едва два мандата, а резултатът от на победителя на последните избори - Народната партия за свобода и демокрация на Рюте - получи само малко повече от 21 % от гласовете.

В такива ситуации позицията на министър-председател е много нестабилна, но Рюте някак се държи и планира да се задържи и занапред. Уличните бунтове могат да му помогнат в това, защото му помогнаха последния път.

През 2017 г. турската диаспора участва в бунтове в Холандия. Това беше нейната реакция на силната кавга между Амстердам и Анкара, както и на това, че социолозите обещаваха победа на изборите за Партията на свободата на Герт Вилдерс, която мрази всичко, свързано с исляма. Опасявайки се, че идването на радикалите на власт ще разпали още повече конфликта, холандците в крайна сметка предпочетоха по-умерения и предпазлив Рюте пред радикалните на Вилдерс, които въпреки това също не одобряват миграцията от ислямските страни.

Особеността на положението преди изборите е, че Вилдерс категорично се противопоставя на вечерния час и другите ограничения. Сега, когато началото на бунтовете изглежда почти неизбежно и като че ли е програмирано, подалият оставка министър-председател е заподозрян в поредната хитра схема, защото няма нищо по-лесно от излагането на бунтовниците като привърженици на Вилдерс, особено след като бунтовете сега не са толкова на мигранти, колкото по-скоро на местни, но също толкова безработни младежи.

Следвайки подобна схема, новото правителство в САЩ се опитва да обвини Доналд Тръмп и Републиканската партия за радикалния щурм на Капитолия. При това успешно, което означава, че Рюте може да повтори плана, особено след като холандската преса мрази Вилдерс толкова, колкото американската мрази Тръмп.

Фактът, че скандалният премиер със своя вечерен час умишлено предизвика хаос по улиците, за да обърне ситуацията в своя полза и да остане на власт, е теория на конспирацията. Но активното ѝ обсъждане от холандците в социалните медии демонстрира почти параноичното недоверие към държавната власт от много европейци.

Политическото искане на западните общества, изразено досега в „празници на неподчинението“, все още не е формулирано от социолози, политолози и философи. Но вече е ясно, че до голяма степен различните коронавирусни-протести в страните от "златния милиард" са реакция спрямо това, че правителствата внезапно са получили много повече правомощия, отколкото би могло да се предположи само преди година.

Тогава изглеждаше немислимо, че в развитите демокрации е възможно да се забрани на хората да работят, да напускат домовете си, да спортуват или да празнуват Коледа със семействата си.

Почти никой, с изключение на всякакви сектанти, не твърди, че заплахата от коронавирус не е реална. Но такъв безпрецедентен обхват на държавна намеса в ежедневието на гражданите не може да не предизвика пристъп на анархизъм сред хората, които са изправени не само пред смъртна заплаха, но и по същество от тоталитарни ограничения върху собствения си живот.

Ако системата за контрол и баланс все пак работи и не става дума за пълното подчиняване на обществото на държавата, този проблем ще започне да се формулира съвсем скоро. Няма значение под какво политическо покритие в крайна сметка ще бъде представено искането ограничаването на правомощията на правителството - либертарианско ,анархистко или някакво друго Важно е, че дотогава обществото ще бъде принудено да разговаря с държавата на езика на уличната съпротива, дори и в страни, толкова проспериращи и свикнали да се доверяват на властите като Холандия.

Превод: В. Сергеев

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: Европейците въстават срещу властите - Поглед Инфо (pogled.info)

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!