Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ватерло за ЕНП: 30 от ЕНП бламираха ГЕРБ в Брюксел

Гласуването за върховенството на закона в България става Ватерло за ЕНП

Източник: EURACTIV Network

 

Европейската народна партия (ЕНП), най-голямата сила в Европейския парламент, претърпя тежко поражение в четвъртък (8 октомври) заради резолюцията, осъждаща демократичното отстъпление и корупцията при управлението на българския премиер Бойко Борисов, и подкрепяща протестите с искане за оставката му.

ЕНП положи големи усилия
 за изменение на проекторезолюцията, като замени критичните си текстове с похвала за подкрепяната от нея партия на Борисов ГЕРБ и отклони критиките към президента Румен Радев, който подкрепя протестиращите.

Българите, които искат оставката на Борисов и главния прокурор Иван Гешев, излязоха на улицата в четвъртък за 92 пореден ден.

Но всички разрушителни поправки, внесени от Роберта Мецола (Малта), ЕНП, бяха победени при гласуване в сряда, докато в четвъртък евродепутатите приеха резолюцията с 358 "за", 277 "против" и 56 "въздържали се".

В ЕНП имаше 30 дисиденти - 6 гласуваха за резолюцията, а 24 се въздържаха. Андрей Ковачев, шеф на групата на ГЕРБ в ЕНП, изрази

съжаление за "злоупотребата" с Европейския парламент от левицата и Зелените в контекста на вътрешнополитическата битка в България, според него.

И обратно, евродепутатите социалисти от България, но също така и евродепутатът Радан Кънев, който представлява дясноцентристка сила, критикуваща Борисов, приветства изборите като триумф за европейските ценности и ясно послание, че ЕП чува притесненията на българските граждани относно корупцията и лошото управление по ГЕРБ. ЕНП  политическа сила в европейската история, способна да спечели своите битки.

През последните дни обаче ЕНП загуби три пъти. Тя се противопостави на климатичната цел за 60% намаляване на емисиите до 2030 г., но целта бе одобрена от парламента. Забраната за неплатени стажове за младежта също срещна възражение от ЕНП, но беше приета от парламента.

Ето защо снощният вот може да се превърне във Ватерло (последната битка на Наполеон I, сложила край на управлението му като император на Франция) за ЕНП като най-голяма сила в ЕП.

30 от ЕНП бламираха ГЕРБ в Брюксел

ЕП прие с 358 "За", 277 "против" и 56 "въздържали се" резолюцията срещу корупцията и властта у нас. 30 от ЕНП гласуваха срещу ГЕРБ ( 7 "против" и 23 се въздържаха, с което на практика подкрепиха бламирането на бг властта).

Отпаднаха всички поправки на Роберта Мецола и Ангел Джамбазки от ЕНП по проекторезолюцията за правовата държава в България, стана ясно след гласуане в ЕП, предаде euractiv.bg. Те не получиха подкрепата дори на част от съпартийците си, които изобщо не бяха единодушни. По някои поправки има депутати от ЕНП, които са гласували заедно със социалистите, либералите и зелените. Против безумните текстове и за справедливостта са гласували между 7 и 30 евродепутати от Народната партия, което си е бламиране на ГЕРБ и премиера Бойко Борисов.
От опорките на министър-председателя и главния прокурор Иван Гешев са оцелели само обвиненията срещу Нено Димов, Александър Манолев и Красимир Живков (и трите след разследвания на Биволъ като актив).

За сметка на това  изцяло е приет Параграф 7, в който се настоява за сериозни, независими и активни разследвания и постигане на резултати в борбата с корупцията, организираната престъпност и изпирането на пари, както и от задълбочено проучване на твърденията за корупция по високите етажи след звукозаписите, появили се през лятото на 2020 г., както и във връзка със скандала Апартаментгейт, скандала с къщите за гости, аферата с танкера, случая с крайбрежния имот в Росенец и др.

Освен това изразява загриженост от привлеклите по-слабо обществено внимание примери за недостатъци, свързани с принципите на правовата държава в България, например третирането на собствениците на апартаменти в Сънсет ризорт в Поморие.

Въпреки всички твърдения на Джамбазки са отпаднали и текстовете, в които се изразяваше съжаление, че България е отхвърлила Истанбулската конвенция.

От поправките на Мецола и ЕНП бяха отхвърлени и всички текстове, опитващи се да наредят президента редом до премиера  „относно твърдения за корупция по високите етажи на властта“.

Очаквано, от българска страна срещу онази част от резолюцията, в която се изброяват конкретни корупционни скандали у нас, гласуваха всички евродепутатите на ГЕРБ без Радан Кънев и всички от ДПС и ОП. Сред 7-те евродепутати от ЕНП, гласували срещу поправките на Мецола, освен Радан са и: Clune, Fitzgerald, Kelly, Pietikäinen, Thun und Hohenstein, Walsh.

„Има цели национални делегации на ЕНП, които подкрепят резолюцията в нейния оригинален вид и са против нейното осакатяване”, заяви малко преди окончателното гласуване Кънев. Той заедно с колежката си Елена Йончева е в основата на документа и самите дебати.

„Със сигурност се вижда, че резолюцията ще мине с голямо мнозинство. Моето очакване е значителен брой от колегите ми от ЕНП да я подкрепят или да се въздържат, като по правилата ЕП това е помощ тя да мине с по-голямо мнозинство. Очаквам 5-6 цели национални делегации от ЕНП, както и отделни депутати от групата да подкрепят документа. Дебатът беше много разгорещен. Чуха се много силни аргументи, че пасивната позиция на г-н Манфред Вебер поставя ЕНП в повече от тежка ситуация и то не само пред българските граждани”, обяви евродепутатът.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: https://19min.bg/

https://19min.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!