Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Как Китай цензурира блоговете

By Gisela Sommer, Epoch Times Staff

Хонконг (Radio Free Asia) – 47-те милиона китайски блогъри биват често подлагани на цензурата на своите Интернет доставчици, но политически чувствителни материали рутинно изтичат през пукнатините, тъй като отделните компании тълкуват наставленията на правителството по свой си начин, сочи нов доклад.  

Първият по-задълбочен доклад за потребителско съдържание на социалните медии и блоговете установи, че нивото на цензура сред 15 различни китайска блог-платформи се различава повече от очакваното.

Според ръководителката на проучването, Ребека Макинън (Rebecca MacKinnon), от Университета на Хонконг, от една страна правителството поставя ред стриктни цензурни изисквания към Интернет компаниите, но от друга методите за цензура варират значително от компания до компания.

Някои китайски уеб компании, които цензурират неефикасно, все още не са закрити – се казва в доклада – позволявайки "значително количество политически критично съдържание" да се намери все още в блогосферата на Китай.

Разследващата група на Макинън е установила, че няма нито един материал, чието

съдържание да е цензурирано от всичките 15 блог-платформи.

Дори поставеният от групата за целта на теста материал за забраненото духовно движение Фалун Гонг е било цензурирано само от 13 компании; това се оказала и най-високата цифра на доставчици на Интернет услуги, цензурирали един и същ материал.  

Според крайните резултати на проучването, материали, свързани с Фалун Гонг, с кръвопролитията на пл. Тянанмън от 1989 г. и с независимостта на Тибет, се оказали сред най-силно цензурираните, както се и очаквало.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!