Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Lupa.bg: Българите бягат от Канада

Само в Lupa.bg: Българите бягат от Канада

Българи, които от години живеят в Канада, масово се прибират обратно.

Читатели на Lupa.bg сигнализираха, че стотици нашенци се завръщат у нас заедно със семействата си заради все по-сложния живот в северноамериканската държава, доскоро сред най-предпочитаните за имиграция.

Според политически коректни медии достойнствата на Канада са относителна безопасност, ниска безработица, дружелюбно население и прекрасна природа. На този фон, обаче, парите за издръжка на човек от семейството през последните година-две са набъбнали значително, което в комплект с високите данъци и паниката сред властите покрай ковид епидемията наклонили везните в полза на България.

Според последната Национална стратегия на Република България по миграция и интеграция със запазен статут на български граждани са повечето българи в САЩ – около 200 хил.; Канада – около 45 хил.; ЮАР – 15-20 хил.; Австралия – 15-20 хил. Тук обаче не са включени нашенците, които са скъсали българския паспорт и са се отказали от гражданството.

По данни на Държавната агенция за българите в чужбина извън пределите на България за постоянно или за по 5-6 месеца в годината живеят около 9 млн. българи. Най-голяма е групата в САЩ, където по официална статистика живеят около 300 хил. души, но

всъщност са много повече. Най-компактната общност е в района на Чикаго – там неофициално живеят 200 хил. българи. Големи български общности има и в Лос Анджелис и Ню Йорк.

Скорошна анкета показа други интересни тенденции. Ето какво отговарят респондентите на въпроса „Бихте ли работили в чужбина?”

- 31% от гласувалите признават, че ако са налице добри опции за заплащане и развитие, биха предприели смело такава крачка

- 27% са склонни да продължат кариерата си навън, ако работата е с ясен и постоянен ангажимент

- За 10% от е важна възрастта, в която ни се отдава такава възможност и тя е определящ фактор

- По 2% разделят отговорите, че за подобно решение е важно какъв е семейният ни статус, както и да имат възможност да се прибират в България през уикендите

- Също 2% биха опитали, ако е сезонен ангажимент

- Останалите 25% никога не биха работили в чужбина и не желаят да им се налага да обмислят подобна възможност.

Публикуваме и няколко лични мнения, които са показателни за настроенията сред българското общество:

„Аз си изработих заслужените години навън и отсега нататък съм на спокойствие в България. Имах идеалната възможност да изпълнявам работата която искам и на местата където искам. Душата каза, че е време е за прибиране и речено сторено. Убеден съм, че и в България има възможности за работа и развитие! Успех на всички, независимо къде живеете!”

„Понаправих пари в чужбина. Не ми е тежала никога работата, която работих и като изпълнител и като ръководител в големи фирми. Отношението и понякога неприкритото пренебрежение обаче за това, че съм българин и към България е най- тежкото. При това на хора, които нито знаят, нито могат повече от мен. С една дума - в чужбина си оставаш винаги чужденец. Затова се прибрах в България, макар и вече пенсионер.”

„В България съм работил 44 г. и продължавам да работя. В България съм бил 2 години казарма. Работя, защото съм работар, знам как да си направя парите, старая се да съм професионалист, имам висше, с което работя и 2 специалности по него. Получавам няколко хиляди евро на месец, не като на запад - на година. Тук съм при децата си, те също получават добри доходи. Всеки си има апартамент, гараж...Караме нови коли... Пътуваме където, когато и както си искаме. Никога не бих отишъл да работя в чужбина.”

Въпреки нагласата на много българи да се завърнат от Канада, най-много хора в света продължават да искат да се преселят именно в тази северноамериканска държава. Изследване, проведено от финансовия стартъп „Ремитли” сред жителите на 100 държави, показва тенденция на нараснало желание за преселване дори сред жителите на големи и развити държави. Проучването е публикувано в списание „Форбс”.

Жителите на 30 държави, сред които Великобритания, Мексико и Франция, смятат за най-добра емиграционна дестинация Канада по изброените по-горе причини.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: https://lupa.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!