Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ще платите ли 300 млн.лв. повече на скандална фирма за бронемашини за да останат ЧЕКМЕДЖЕТАТА на власт и да ги спасите от затвор?

Основна тема на посещението на вицепремиера и военен министър Красимир Каракачанов в САЩ, първото от 20 г. на човек с неговия пост, е поръчката за бронемашини за българската армия. 19 минути пише за нея от юни 2018 г. и се оказа пророк. Научихме от отлично информиран източник, че разликата между двете ценови оферти в конкурса е сериозна. Понеже става въпрос за харч на 1,5 млрд.лева темата е много важна.
Нещата се разиграват точно както ги описахме преди повече от 2 години: ако България купува по цените на двете компании, достигнали и у нас до финала на поръчката, съответно в Румъния и Словакия, разликата в цената би следвало да е около 200 млн. евро в полза на офертата на General Dynamics (прогнозата ни беше за нещо като 345 млн.лв. или повече от бонусите на пенсионерите за тримесечие). И всичко това се потвърждава, въпреки липсата на официална информация с финансовите параметри на двете предложения. 19 минути научи, че офертата на единия от кандидатите Patria е много по-висока – с 9-цифрено число, в евро, което още веднъж потвърждава фактите, които изнесохме още преди над 2 години, за да предупредим какво може да очаква България от основните кандидати. Направихме го след детайлно проучване на опита на другите източноевропейски държави по придобиване на 8х8 бойни машини. Тогава изчислихме, че машината на Patria струва с около 1,348 млн. евро повече от Piranha на General Dynamics. В Словакия беше одобрен договор между финландците и министерството на отбраната на стойност 417 млн. евро за 81 машини (5,15 млн. евро на парче). Същата година Румъния поръча на General Dynamics 227 машини с цена 3,8 млн. евро за около 860 млн. евро.

И двата договора включват трансфер на технологии и производство на машините в местните държавни предприятия. Разликата е, че докато в Румъния проектът е в ход с доставени вече около 30 машини (макар и с известно забавяне и някои търкания между страните), то в Словакия боксува от години и се свързва със скандали - тогавашният министър на отбраната беше обвинен в манипулации свързани със сделката, а скоро след това правителството на премиера Фико подаде оставка под натиска на обвинения за 30% комисионна от сделката и протести, а новото правителство замрази проекта и той все още е в процес на преработка и преразглеждане.
Предвид дългогодишната история на финландския кандидат и участието му  в не една и две съмнителни сделки (добавяме, че в Словения премиерът лежа в затвора заради сделка като нашата, в Хърватия обвинения в корупция имаше към президента на страната) можем да кажем само: човек предупреден, наполовина е спасен.
Важно е да се знае, че системите за стрелба за Patria пък ще бъдат доставяни от израелска фирма, която в.Сега разкри за друг проблем при управлението на Тройната коалиция през 2007 г.: „България подари на Елбит системс около 9 млн. лв. за неремонтираните хеликоптери Ми-17 и Ми-24. Министерството на отбраната и Елбит се споразумяха за параметрите на прекратяване на договора, като фирмата трябва да върне част от авансово получените суми, съобщиха в понеделник от МО. Според уговорката израелците ще ни върнат само 7 млн. лв., за исканите от МО неустойки от 3 млн. евро пък изобщо не е станало дума. От ведомството на Веселин Близнаков обясниха, че договорката е одобрена от кабинета. Преди малко повече от година, когато бе подписан договорът, България преведе авансово 12 млн. евро. Елбит трябваше да ремонтира и модернизира 18 руски хеликоптери Ми-17 и Ми-24 до края на 2008 г. срещу 57,8 млн. евро. Компанията трябваше да изпълни и съпътстваща офсетна програма за 170 млн. евро. Въпреки настояването на Русия - производител на хеликоптерите, че няма разрешението й за модернизацията. От Елбит обещаха да се разберат с руснаците за лиценза. Но не успяха да намерят завод, в който да бъде извършен основен ремонт на машините. След 8-месечно изчакване министър Близнаков обяви, че прекратява договора едностранно. След това започнаха протяжни преговори с фирмата за двустранно споразумение”.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: https://19min.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!