Следвайте "Буднаера" в Телеграм

"Това е едно отмъстително управление, злопаметни хора"

На протестите в центъра на София: от двете страни на барикадата

На протестите в центъра на София: от двете страни на барикадата

Срамувахме се от простащината на Тодор Живков, но в сравнение със сегашните ни управници той звучи като Демостен, казва проф. Георги Каприев. Защо и хора на изкуството и културата поискаха оставките на Борисов и сие?

Едно писмо, което участниците в протеста очакваха отдавна, стана факт на 85-ия ден от гражданското недоволството. Най-превежданите съвременни български автори - Георги Господинов, Захари Карабашлиев и Илия Троянов, някои от най-награждаваните и доказани български режисьори като Явор Гърдев, Александър Морфов, професор Иван Добчев и номинирания за "Оскар” Теодор Ушев, журналисти, актьори и представители на научните среди излязоха с отворено писмо, в което настояват за оставките на Бойко Борисов, Иван Гешев, Емил Кошлуков, Вежди Рашидов и Цвета Караянчева.

Защо чак сега?

“Мнозина намират, че това е станало късно. Аз съм изненадан, че въобще стана”, казва Явор Гърдев пред ДВ. Защото хората на изкуството са различни и рядко гледат в една посока.

“Това е творчески народ, той обикновено е изпокаран помежду си”, смята професор Георги Каприев, който също е подкрепил писмото. “За да намерят куража тези хора и да застанат един до друг, е необходимо време”, допълва той. И изрежда причините този процес да се забави: “Пропагандните партенки, че протестът обслужва БСП, Русия, болшевизма и т.н. явно хванаха корен сред част от нашите приятели. Другата партенка е, че имало насилие, бруталност – това се говори от хора, които не са стъпили на площада, но влияе върху хората на словото и на сцената”. Като трета причина той посочва, че има артисти, които зависят от държавата. “Те внимават, защото това е едно отмъстително управление, това са злопаметни хора”.

Мобилизацията на интелектуалците сега е изключителна. Подобно мнение защитава и режисьорът Явор Гърдев: “Толкова много хора със силно изявени и често различаващи се индивидуални мнения и позиции, особено в детайлите, успяха да се обединят около определен брой тези, с които единодушно са съгласни”. Позициите, които изреждат в писмото, са категорични и недвусмислени: Моделът “Борисов-Доган-Пеевски” е довел до разграбване на обществения ресурс и тежка криза на доверието в обществото, достъпът до европейски фондове е станал жертва на “задкулисно манипулиране”, Народното събрание е превърнато в “придатък на премиера”, държавната политика в областта на културата е довела до фаворизиране на кича и посредствеността на всички нива и редица други.

Някои протестират от самото начало

“Една част от подписалите изобщо не са си мълчали още в първите дни на протеста”, отбелязва проф. Каприев. Още през август режисьорът Галин Стоев, директор на Националния драматичен театър в Тулуза, се обърна към премиера Бойко Борисов и заяви, че сме достигнали до “фасадната демокрация с руско-азиатски привкус, подхранвана от връзкарство и въпиеща некомпетентност”. Сред реакциите се открояваше мнението, че адресатът надали е в състояние да разбере думите на Стоев.

Нито един от събеседниците не се притеснява да “ходи пеша”. Дори предпочитат да се придвижват пеша или с велосипед. Но друго ги притеснява: “Ние всички се срамувахме от простащината на Тодор Живков. Но преди 2-3 години ми хрумна да чуя едно негово интервю и трябва да кажа, че в сравнение със сегашните ни управници, той звучи като Демостен”, казва професор Каприев.

"Обезпокоен съм от сериозния упадък в културата на взаимоотношенията. Това е ендемичен проблем, който се отразява и на политиката”, смята Явор Гърдев. “Агресията към другия на вербално, психическо, а дори и на физическо ниво, незачитането на личното пространство и достойнство се превръщат в норма на взаимоотношенията. Тези неща ме отчайват, защото усилват усещането ми за самота, за социална самота”, признава режисьорът.

Абсолютизмът и феодализмът нямат място в 21 век

Питам защо уважението към езика, просветеността и културата сякаш отпаднаха от критериите, по които избираме управници. “Това е заиграването с “аз съм един от вас”. Този, който знае къде се слагат запетайките, той не е от нас”, смята професор Каприев.

"Тези от “нас”, те не знаят къде се слагат запетайките, не могат да сформират цяло изречение, говорят на диалект. Това са ясни знаци на простащината, която ни управлява, и която е съзнателно налагана като стил. Това е един от най-важните ми мотиви да протестирам срещу това правителство”, категоричен е той.

Световноизвестният режисьор и аниматор Теодор Ушев също критикува публичното поведение на политиците – “да бъдеш на власт не е да висиш по фризьорски салони и да мислиш как изглеждаш на екран, нито какъв рейтинг имаш, нито в каква кола те разнасят от студио на студио”. Според Ушев, условията, по които избираме управниците си, трябва са да съвсем други - “делата, образованието, добрите маниери, перфектното владеене на поне два езика (освен майчиния) и умерената реч трябва да бъдат основните критерии”, казва той пред ДВ и допълва: “те са нашите слуги, а не преродени аватари на Луи XIV. Абсолютизмът и феодализмът са били норма през 18-и век. Сега са просто гротескна отживелица - и самозабравилите се днешни феодали ще го разберат много скоро”, добавя той.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: https://www.dw.com/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!