Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Narod.bg: Бойко и „Мис Бикини” разпитани за къщата в Барселона

Narod.bgпозна – премиерът Бойко Борисов е бил разпитан във връзка с преписката за къща в Барселона. Това става ясно от отговорите на държавното обвинение до групата LIBE в европарламента. Скандалът доби световна популярност като „Барселонагейт”. Според наш източник Бойко е разпъван на кръст с въпроси навръх празника на София, който се чества на Вяра, Надежда и Любов – 17 септември.

Депутатите са питали какво се прави у нас по повод публикуваната в испански медии информация за текущо разследване, което свързва, както се твърди, министър-председателя Бойко Борисов със схема за изпиране на пари в Барселона. Въпросът на LIBE е работи ли българската прокуратура по това дело и на какъв етап е разследването.

От прокуратурата ги уведомяват, че по тази преписка са извършени множество действия от наблюдаващия прокурор, с цел да се проверят изложените обстоятелства и изясняване на действителността.

Снети били обяснения от посочените в сигнала лица, включително и от министър-председателя, възложени били данъчни ревизии и проверки на НАП. Това означава, че пред ченгетата е пропяла и любовницата на Бойко Борисов – „Мис Бикини 2006” Борислава Йовчева, която получила луксозна къща от сикаджията. Имотът е купен с пари от престъпна дейност, смята прокуратурата в Каталуния.

Все още се очаквали част от резултатите от различните компетентни български институции, които уж също разследват скандала.

Във връзка с проверката възникнала необходимост да бъде изискана информация от съдебните власти в Испания, поради което с постановление на наблюдаващия прокурор от 4 март било възложено на дирекция „Международно оперативно сътрудничество“ при МВР да изиска от разследващите органи в Испания информация дали има разследване относно изнесените данни в статията на вестник „El Periodico“.

Междувременно към преписката била присъединена нова статия в испанския вестник „El Periodico“ относно продажбата на посочената в сигнала къща в Испания.

На 10 юли в МВР постъпило писмо с информация относно разследването в Испания. В него се изяснявало, че то се води от Автономна полиция на Каталуния и Специализираната прокуратура срещу корупцията и организираната престъпност на Барселона.

Разследването било с гриф „поверително“, поради което исканата от България информация можела да бъде предоставена само при установяване на контакт между наблюдаващите прокурори.

Затова било отправено ново запитване за предоставяне на имената на наблюдаващия прокурор по случая в България и данни за контакт. Исканата информация била предоставена на компетентните власти в Испания с писмо от 22 юли от наблюдаващия преписката прокурор в Специализираната прокуратура.

Въпреки предоставените данни за контакт и изминалия дълъг период от време, към настоящия момент обаче съдебните власти в Испания все още не са се свързали с българските институции.

„Проверката по случая не е приключила, като в тази връзка е необходимо да се изчакат резултатите от възложените ревизии на физически и юридически лица, както и поисканата информация от компетентните власти в Испания“, се казва в отговорите на нашата прокуратура до евродепутатите.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: https://narod.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!