Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Петър Витанов: Европа сваля доверие от Борисов и го изпраща в международна изолация

„Тонът на резолюцията на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи е абсолютно безпрецедентен. Няма аналог в своята критичност. Няма аналог в подобна резолюция към България. Комисията по граждански права, избрана да защитава основните ценности на ЕП, недвусмислено сваля доверие от правителството на Борисов и го изпраща в международна изолация.“ Това заяви евродепутатът Петър Витанов в Народното събрание.

Той цитира основните акценти, заложени в резолюцията – част от които са влошаване на ситуацията по отношение на върховенството на правото, разширяване на корупционната среда и липса на резултати в борбата с корупцията. По думите му в нея се изразява още притеснение за лобисткото законодателство в България и начина, по който се приемат законите. Отбелязва системни недостатъци в съдебната система, посочва влошаването на медийната среда.

„Споменава се, че по-голямата част от медиите, включително и чрез използване на европейски ресурс, обслужват властта. Осъжда всякаква форма на насилие, включително и полицейското такова, и призовава за независими разследвания върху действията на полицията от началото на септември месец. Обявявява се в защита на журналистиката. Порицава опитите за промяна на изборното законодателството в навечерието на парламентарните избори и ред други тежки констатация“, допълни Витанов.

„Европа ни показа това, което всички знаем – чрез този позорен списък показва отвратителната среда, в която живеем. Смятам, че решението, което българската власт трябва да вземе, е незабавна оставка, защото вече не се ползва с доверието на европейските институции“, категоричен е евродепутатът.

Драгомир Стойнев: Резолюцията на ЕС е звучен шамар за българското правителство

„В резолюцията на Комисията по гражданските права в ЕС има един доста смущаващ параграф: „Българското правителство да гарантира по-строг контрол върху начина, по който се използват средствата от Европейския съюз и незабавно да отговори на опасенията, че парите на данъкоплатците се използват за увеличаване на богатството на лица, свързани с управляващата партия.“ Тук говорим не само за удар върху имиджа на страната, а и за директно посочване на корупционни практики от страна на българското правителство и за злоупотреба с европейски средства.“ Това заяви зам.-председателят на парламентарната група на „БСП за България“ Драгомир Стойнев.

„Ако досега всички се бяхме съсредоточили върху един основен проблем - върховенството на закона и правовата държава, вече говорим за друг проблем – кражбата на евросредства, който подлага под риск устойчивостта на публичните финанси“, подчерта Стойнев. Той допълни, че потъването на евросредства в джоба на управляващите лишава българските граждани от европейски средства.

„Тази резолюция е звучен шамар върху управляващите. Считаме, че те не могат да намерят начин, по който отново да спечелят доверието на европейските институции. Единственият вариант, ако искат поне малко да върнат авторитета на българските институции, е да подадат незабавно оставка. Нов парламент, нови народни представители, ново правителство - могат единствено и само да върнат доверието на българските граждани и на европейските ни партньори“, завърши Драгомир Стойнев.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: http://epicenter.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!