Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Още самолети ли? Мутрата тегли милиарди заеми в опит да купи подкрепата на САЩ

Новината, че мутрата от СИК Бойко Борисов възнамерява да купи още самолети F-16 от САЩ, предизвика справедливия гняв на народа, понеже зад сделката за милиарди, за които са нужни нови заеми, не стои стремежът за увеличаване военната мощ на България, а опит на хунтата да си купи подкрепата на САЩ, коментира анализатор пред Narod.bg.

БСП пожела Борисов и Каракачанов да бъдат изслушани в пленарна зала, след като вчерашния ден от кабинета съобщиха, че са изпратени писма- заявки до САЩ, които да проучат възможностите за придобиване на още 8 самолета F-16 Block 70, нови три координатни радари и друго високотехнологично оборудване.

Този въпрос трябва да бъде дискутиран в българския парламент, обратното е унижение на основите на държавността“,  каза лидерката на БСП Корнелия Нинова от парламентарната трибуна.

Тя каза, че „вчера от медиите са разбрали за водени разговори за закупуване на нови осем F-16“.

Тази информация поражда много въпроси, на които държим премиерът и министърът на отбраната да дойдат в НС и да отговорят за какви параметри на сделката става дума, кога ще започне, на каква стойност, за каква срок, има ли в бюджета за догодина пари за тази сделка“, коментира Корнелия Нинова.

В тази връзка от левицата се интересуват дали петте милиарда лева нов заем са за тази сделка. Така дългът на страната вече надхвърля 30 млрд лв, посочи Нинова.

Нинова и колегите ѝ настояват да разберат колко милиарда лева ще бъдат похарчени за тази сделка.

В същото време се задава безпрецедентна социална и икономическа криза, цените растат, доходите – не. Една от мерките за преодоляване на кризата е преизчисляване на пенсиите, за което ще са необходими около един милиард лева“, каза тя.

България вече закупи 8 изтребители от САЩ и „Локхийд Мартин“ за около 2.1 млрд. лева, които бяха изплатени авансово. По проект България планира да вземе още 8 машини, за да се откаже изцяло от старите съветски изтребители МиГ 29 и да премине на новата платформа.

Досега се предполагаше, че следващите 8 машини ще бъдат поръчани далеч във времето. Не беше известна и заявката на Борисов, че правителството мисли да закупи от САЩ и 3D радари.

Няма публична информация за какво „друго високотехнологично оборудване“ сме се обърнали към Съединените щати.

Едва ли някога ще видим закупените самолети по простата причина, че такива най- вероятно въобще не е планирано да получим. Борисов тегли кредите, които ще изплащаме ние, за да си купи още малко власт от презокеанските си кукловоди, коментира читателят на Narod.bg.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: https://narod.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!