Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Китайското посолство прави опит за намеса на “Божествени сценични изкуства”

Zailiang Zhao, Helena Zhu, Epoch Times

Сеул, Корея – Китайското посолство в Сеул за пореден път се намесва на изнасяните в Корея представления на нюйоркската сценична компания “Божествени сценични изкуства” (Divine Performing Arts / DPA) преди спектакъла в Universal Arts Center от 4-ти до 8-ми февруари.

По време на пресконференция на 30 януари компанията “Sonata Art Planning”, представяща спектакъла, разкри различни форми на натиск, прилагани върху театъра от китайското посолство, от името на Китайската комунистическа партия (ККП).

Според “Sonata Art Planning” от китайското посолство са отправили заплахи срещу театъра с думите, че няма да издават никакви китайски визи за персонала му, ако театъра не разтрогне договора с DPA. Отражение можело да се очаква и върху обстойните бизнес инвестиции на театъра в Китай.

”Театралният персонал ни предостави тези факти в документ”, заяви говорителят на “Sonata Art Planning”.

Компанията, представяща DPA, обвинява ККП в потъпкване на основните права на корейския народ и в нарушение на културния суверенитет на Корея чрез незаконни действия, и планира да представи фактите на Министерството на външните работи и да прочете публично протестно изявление пред китайското посолство.

”Не само в Корея, но и по света ККП е използвала различни методи за намеса срещу DPA – това изцяло културно и художествено събитие. След завземането на Китай от

ККП цялата традиционна култура бе унищожена. Китайците зад граница искаха да възродят тази предадена от боговете култура и затова създадоха групи като DPA”, заяви говорителят.

Неотдавна компанията-представител на DPA получи известие да прекрати договора си с Universal Arts Center. От “Sonata Art Planning” незабавно заведоха дело в градския съд на Сеул за разрешаване на този случай с временна ограничителна заповед.

Въпреки това, в същия ден DPA изнесе първото си представление на азиатска земя в Suseong Artpia в Даегу, Корея.

Компанията ще изнесе пет представления от 30 януари до 2 февруари.

Намесата не е новост – китайското посолство упражнява натиск върху представления на DPA  в Корея през последните две години. Миналогодишното представление в Busan KBS Theater на 26 февруари бе отменено, след като държавната телевизия KBS поддаде на натиска. Хиляди притежатели на билети бяха разочаровани.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!