Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Протестите срещу Борисов: „ЕС, сляп ли си или го харесваш?“

default

От юли насам българските граждани протестират срещу премиера Борисов и една корумпирана мрежа около него. Но хората на улицата критикуват и ЕС за липсата на адекватна реакция, пише „Тагесшау“ в репортаж от София.

Демонстрациите срещу правителството на министър-председателя Бойко Борисов продължават вече единайсет седмици. Когато по-рано през тази седмица сред протестиращите се появи и евродепутатът от Зелената партия Даниел Фройнд, той беше посрещнат с овации, се казва в репортаж от София на германската обществена телевизия ARD. 

Фройнд е член на Бюджетната комисия в ЕП и ръководи дейността на парламентарна група за борба срещу корупцията, в която участват представители на различни фракции. Той пристигна в България, за да си състави мнение за начина, по който се изразходват европейските пари в страната.

Неговата оценка е недвусмислена: „Ако утре решим да спрем европейските пари за България, ще отнемем не хляба на бедните деца, а хайвера на корумпираните олигарси“. И още: „Затова смятам, че това тук е правилното средство за оказване на натиск за реформи и промени." 

Мрежа от политици и олигарси

Думите на Фройнд са в съзвучие с исканията на демонстрантите, които от седмици искат оставката на правителството и на главния прокурор Иван Гешев. Протестиращите ги обвиняват, че са изградили система от обвързаности, в която политици и олигарси се облагодетелстват от обществените поръчки и средства, а правосъдието ги закриля.

ЕС пък косвено подкрепя тази корумпирана система с парите, които получава България от Общността, както и заради липсата на достатъчно контрол от негова страна. 

„Европа със сигурност вижда какво става тук“, казва анонимен демонстрант и добавя: „Не знам дали умишлено или не, но ЕС определено закъснява с реакцията си.“

Има опасност от ескалация

Лозан Панов е един от малцината, които си позволяват да говорят открито. Председателят на Върховния касационен съд е пределно прям и по време на интервюто: „В повечето случаи европейските средства в България изтичат в ръцете на една малка елитна група“, казва той пред автора на репортажа Сърджан Говедарица. 

Според Панов, по този начин се помага на държавата да установи и да удържа контрола си над медиите и институциите, а управляващите няма сами да се окажат от този контрол, уверява той. Панов се опасява, че ако ЕС не реагира по някакъв начин, е възможно нещата да ескалират в страната.

От присъединяването си към ЕС преди 13 години България, както и Румъния, е обект на контрол от ЕК заради дефицитите в правовата държавност, и е насърчавана да извършва реформи. Поне теоретично, тъй като на практика този инструмент се оказва беззъб.

Евродепутатът Даниел Фройнд

Евродепутатът Даниел Фройнд

Полугодишните доклади от Брюксел за напредъка на страната имат твърде малко общо с реалностите в България – гласи упрекът, който отправя и съдия Панов. Той дава пример с главния прокурор Гешев: „Той има неограничена власт, стои на върха на една пирамида и определя кой да бъде преследван от закона и кой – не“, казва магистратът. „С други думи: вместо да защитава хората в България от бандитите, прокуратурата и главният прокурор правят точно обратното – разпъват защитен чадър над приятелите и атакуват политическите и икономическите врагове.“

„Криза на европейската правова държава“

„ЕС, сляп ли си или го харесваш?“, пише на един от плакатите, носени от демонстрантите. На него се вижда министър-председателят Борисов в дружески прегръдки с германската канцлерка Ангела Меркел, с френския президент Макрон и други европейски лидери.

Това, че сега един евродепутат е дошъл на протестите, се коментира от един от участниците по следния начин: „По-добре късно, отколкото никога“. А евродепутатът Фройнд прави следното мрачно обобщение, отнасящо се не само за България: „Имаме криза на европейската правова държава. Срещу която трябва да подходим решително“.

В противен случай ЕС ще изгуби от една страна хората в България, които могат да останат с впечатлението, че Европа финансира корумпирани структури. „Но ние ще изгубим и хора от останалата част на Европа, ако те останат с впечатлението, че ЕС раздава пари безконтролно.“

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: https://www.dw.com/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!