Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Истории от древен Китай: Малката изгода може да нанесе голяма вреда

Възползвайки се от нещо, което не е предназначено за нас, може да доведе беда както на нас, така и на други.

По време на управлението на император Кан Ши Шинхай едно семейство вървяло през полето в подножието на планината Куншан. Внезапно се извила силна буря, ударил гръм и убил съпруга. Но той бил считан за честен и добър човек и хората се чудили защо с него се случило такова нещастие.

Неговата съпруга им отговорила: „Всичко това стана заради 9 килограма месо”. Хората се озадачили и я накарали да обясни какво има предвид. Тя разказала следната история:

„Миналата зима моят мъж ходи в града, за да плати арендата и налога. Когато се доближавал до брега с лодката, той видял парче месо в празна лодка на брега. Нямало никого наблизо, той взел парчето месо и го донесе в къщи. У дома претегли месото, то тежеше 9 килограма.

После се разбра, че това място е на богато семейство, живеещо до реката. Тяхната прислужница мила това месо и отишла да свърши нещо друго за няколко минути, но когато се върнала месото го нямало. Нейната господарка много се разсърдила и започнала да хули и бие прислужницата. Но в яда си я ударила по-силно, прислужницата паднала, ударила се лошо и починала.

Узнавайки за това съпругът на господарката ругал жена си сериозно. Тъй като стореното от нея може да донесе нещастие на цялото семейство, господарката така се притеснила, че решила да си сложи край на живота и се обесила.

Ето защо мълнията удари и уби моя съпруг.”

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!