Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ДСБ поиска да разследват Цацаров и Борисов за престъпления против републиката

От Демократи за силна България (ДСБ) поискаха прокуратурата да разследва премиера Бойко Борисов и бившия главен прокурор Сотир Цацаров за престъпления против републиката. Сигналът е подписан от председателя на ДСБ и съпредседател на Демократична България Атанас Атанасов.

Повод е публикацията в германското издание „Шпигел“, според която Борисов и Цацаров са “се поставили в услуга на чужди държавни интереси”.

В началото на септември в “Шпигел” излезе статия под заглавие “Как българският премиер Борисов стана прислужник на Ердоган”. В нея се описват действията на Борисов и Цацаров, с които помагат на Анкара да преследва опонентите на властта.

От ДСБ настояват за проверка на фактите, изнесени в "Шпигел". “Изданието се позовава на доклад на турското посолство в София и на грами между него и правителството в Анкара, които са резултат от разследване на немските специални служби”, пише в сигнала на политическата формация. Такъв доклад и разследване на германските служби всъщност няма. Изданието се позовава на секретни грами и комуникация между турските служби, до които е достигнало чрез свои източници и разследване на репортерски екип, продължило две години.

Според ДСБ “изнесените факти сочат, че висши държавни служители на България са се поставяли в услуга на турските власти, което на практика е удар срещу българската национална сигурност, още повече, че тези действия са злепоставили държавата пред нашите съюзници от Европа”.

Непосредствено след публикацията в “Шпигел” бившият главен прокурор Сотир Цацаров огласи позиция, в която се казва, че “след опита за преврат в Република Турция по искане на посланика на тази страна у нас е проведена моя среща с него в Съдебната палата. В хода на разговора съм поддържал категоричната позиция, че ново искане на турската страна за екстрадиция на Абдула Бююк със същите основания е недопустимо. Отклонено е предложението за посещение в София (във Върховната касационна прокуратура) на турски магистрати, с които случаят „Бююк“ да бъде дискутиран”.

Според документите обаче срещите на Цацаров са били две. Въпросите, на които той “поема ангажимент и отговаря, са: къде се намира Бююк и да провери дали той е подал молба за политическо убежище”, обясни Димитър Ганев, който е автор на разследването.

Абдулах Бююк е задържан и предаден на Анкара за часове на 10 август 2016 г. Официалната версия е, че това се е случило заради невалидни документи. Точните причини за бързите действия на българските власти и досега остават неясни. Преди дни стана известно, че България е върнала на Турция още един неин гражданин, освободен от затвора след изтърпяване на 9-месечна присъда.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: https://www.svobodnaevropa.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!