Следвайте "Буднаера" в Телеграм

В Словакия протестират срещу решение на театър да отхвърли прадставленията на Божествени Сценични Изкуства

Peter Sedik, Epoch Times

Депутат планира да повдигне въпроса в парламента

БРАТИСЛАВА, Словакия – Поддръжници на арт компанията DivinePerformingArts(DPA) проведоха мирен протест пред сградата на Словашкия национален театър на 21 януари, след като от там отказаха да позволят да се изнесе представление в залите на театъра. Според някои, причина за решението е политически натиск от страна на китайското посолство в Словакия.   

Марек Татарко, председател на Словашката Фалун Дафа Асоциация, която е местният домакин на представлението, заяви, че представители на китайското посолство са посетили театъра преди първата изява на DPA в страната през март 2008 г. По негови думи, от посолството също са изпращали писма на спонсори на спектакъла, в които ги молели да оттеглят своята подкрепа. „Усилията от страна на посолството да саботират представлението на DPA е още един опит за цензура, позната ни от близкото комунистическо минало на Словакия”, каза Татарко. Той изрази надежда, че Словашкият национален театър ще преосмисли решението си и „няма да се поддаде на натиска от страна на китайския режим, който се опитва да изнася преследването на Фалун Гонг зад граница.”

DPA декларират в своите рекламни материали, че много от изпълнителите практикуват медитативната практика Фалун Гонг, която е преследвана в Китай от 1999 г. насам.

Говорителят на театъра Зузана Голянова отрече обвиненията за поддаване на натиск от китайското посолство, твърдейки, че политическата ситуация в Китай не може да повлияе на театралната програма по какъвто и да е начин. Говорител на китайското посолство в Словакия потвърди по време на телефонен разговор какво е отношението на режима към Фалун Гонг и отказа да коментира дали от тяхна страна е направено нещо, за да се повлияе на театъра да откаже представлението.

Заместник ректорът на университета Комениус, Петер Осуски, каза, че е срамно как посолството на „комунистически престъпен режим управлява престижна словашка културна институция и определя кой да играе или не на сцената й.”

„Не мога да си представя театри в Париж, Лондон или Бон да се поддадат на натиск от

чехословашката комунистическа партия и да не поставят творби на чешкия дисидент Вацлав Хавел”,  добави Осуски в речта си пред театъра. Той нарече трагедия факта, че в Словакия „се държим по този начин към не-агресивни, спокойни и почтени хора, каквито са членовете на групата на Фалун Гонг, които са затваряни в трудови лагери в Китай и използвани насилствено като донори на органи.”

Габриела Сувадова от хуманитарната организация „Хора в опасност” каза, че ще бъде „жалко и нечувано” Словашкият национален театър да позволи намеса в програмата си от страна на китайското посолство, което представлява една комунистическа държава. „Мисля, че трябва да се направи разследване в словашкия парламент и в културното министерство, за да се проверят твърденията.”

Словашкият депутат Томас Галбави планира да повдигне въпроса пред парламентарната комисия за култура и медии при следващия удобен случай.

DPA ще изнесат представления в над 80 градове по света през тази година. Спектаклите на арт компанията се считат за ренесанс на традиционната китайска култура и в артистичните среди трупата е високо ценена заради своя изключителен професионализъм и първокласна танцувална техника.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!