Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Китайски адвокати искат преразглеждане на дело на Фалун Гонг практикуващи

Петнадесет адвоката са изявили желание да защитят практикуващи Фалун Гонг, след като Народният областен съд в Ченгду осъди 11 души – практикуващи Фалун Гонг и членове на техните семейства – на затвор от 3 до 17 години.

Всичките 15 адвоката се предявили иск към съда да обяви осъдените 11 граждани за невинни.

Адвокатите настояват, че присъдата след първото дело не е била подкрепена от факти или доказателства. Според адвокатите, в хода на процеса съдът е нарушил няколко съдебни процедури и е бързал да прекрати делото. Поради което адвокатите изискват от  Народният областен съд в Ченгду (Chengdu) да разгледа второ дело, и то при открити врати.

Адвокатът Мою Джиюан (Mou Jiyuan) каза: „Случаят заслужава второ дело, главно заради неубедителните факти и недостатъчните доказателства, довели до неправилно юридическо решение и присъда. Затова ние обединихме сили и съобщихме за станалото в местната прокуратура, искайки да се направи разследване.”

Друг един от адвокатите, Лиу Уей (Liu Wei), спомена: „Първоначално съдът не се съгласи да има друг процес и поиска само нашето изложение като защита, придържайки се единствено към формалностите, но държейки на същите присъди. Ние предположихме, че те не искат друг процес, но настояхме за такъв. Те изобщо не са наясно с фактите.”

Неоснователни присъди

Адвокатът на Мао Чи (Mao Qi), Джин Гуангхонг (Jin Guanghong) каза: „Няма специфичен китайски закон, който да определя Фалун Гонг като култ. Следователно практикуващите Фалун Гонг не трябва да получават криминални присъди.”

Мао каза също така: „Работил съм преди по случаи на Фалун Гонг практикуващи, така че съм запознат с този вид случаи. Моята защита на практикуващите Фалун Гонг включва

следните три точки:

1. Субективно казано, няма факт, който да показва, че практикуващите Фалун Гонг използват култ, за да нарушават закона. Те практикуват Фалун Гонг просто за да са здрави и в добра форма, и не нарушават закона. Фалун Гонг не е култ. А това дали са култ или не, не може да бъде решено от съдебната система с небрежност.  

2. Приготвянето и разпространяването на информация от страна на практикуващите Фалун Гонг е продължение на гражданското право за свобода на словото и изразяването.

3. Хората, които практикуват Фалун Гонг, са много добросърдечни и проявяват голяма загриженост към другите. Те не само не нанасят никаква вреда на обществото, но всъщност допринасят за поддържане на реда и стабилността в обществото. Затова не е редно да им издаваме криминални присъди.”

Обвинение в мъчения

Според тези адвокати, практикуващите Фалун Гонг са заявили в съда, че когато са били незаконно задържани в центровете на промиване на мозъци, те са били бити, лишавани от сън, подложени на злоупотреба с медикаменти, а също така и на мъчения, които са обезобразили лицата на някои от тях.

По телата на обвинените практикуващи Фалун Гонг все още имало сериозни повреди. Така например по време на съдебния процес лицето на един от тях, г-н Джу Ренбин (Zhu Renbin), било бледо, като той постоянно се държал в областта на черния дроб и изглеждал много немощен.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!