Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Огнян Герджиков: Проектът на ГЕРБ за конституция е нескопосан, имаше дори граматически грешки

Нищо не налага нова Конституция. Смисълът е тупане на топка и хвърляне на прах в очите. Този проект е нескопосан, имаше и граматически грешки. Става дума за Народното събрание на България, за парламента.

Това заяви по БТВ юристът проф. Огнян Герджиков, бивш председател на Народното събрание и бивш служебен премиер.

България няма нужда от нова Конституция. Какви кардинални промени се замислят, че да има нова Конституция. Не мога да го смеля като юрист, каза още бившият премиер.

Принос в парламетарната практика е чернова да се внася в деловодство на парламента. Това ме огорчава. Как си позволяват да действат по този аматьорски начин. Да не говорим за съдържанието, посочи Герджиков.

Представяте ли си, че от тези 120 души, 31 може да приемат закони. Това са опасни неща за държавата. Би могло да се мисли за редукция, но нова не е добро решение смята той, коментирайки идеите да се намали броят на народните представители от 240 на 120.

"31 човека ще приемат закони при тези 120. Колко лесно могат да бъдат облъчени 31 човека, за да се приемат закони от тези, които имат нуждата от тази законодателна промяна", посочи професорът по право.

Защо се реже правомощие на президента за назначаване с укази, те и без това не са много, коментира още той.

Смятате ли, че всички, които са подписали проекта за Конституция са я чели? И те като Марешки, защо се учудвате?, отговори той с въпрос на въпрос, че зам.-председател на парламента не е чел проекта на конституция.

"90% от подписалите предложението на ГЕРБ за Конституция не са я чели, не е само г-н Марешки", каза бившият служебен премиер. И обясни подобно поведение със следване на партийната повеля.

Проф. Герджиков допълни, че в президентството има силен екип от юристи, които сигурно имат доводи за налагането на вето върху промените в Изборния кодекс.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: http://epicenter.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!