Нидерландска евродепутатка: "Случващото се в България буди безпокойство"

.

Софи инт Велд

Случващото се в България буди безпокойство. Повечето причини са добре известни: върховенството на закона и по-специално позицията на главния прокурор, както беше подчертано още през 2009 година от Съда на Европейския съюз, както и предложението за бърза промяна на Конституцията.

Други проблеми са отказът да се ратифицира Истанбулската конвенция, свободата на медиите и безопасността на журналистите. Това каза Софи инт Велд е евродепутатка от нидерландската партия Демократи 66 и част от политическата група "Обнови Европа" в Европейския парламент (ЕП) пред Deustche Welle. Инт Велд е председател на Групата за наблюдение на демокрацията.

Госпожо инт Велд, в края на август Групата за наблюдение на демокрацията, принципите на правовата държава и основните права в Европейския парламент се срещна с българската вицепремиерка Екатерина Захариева и заместник-главната прокурорка Красимира Филипова. От българското държавно обвинение заявиха, че "дискусията е организирана от ЕП по предложение на главния прокурор Иван Гешев". Кой всъщност организира срещата?

Софи инт Велд: Дискусията беше инициирана и организирана от Групата за наблюдение като част от нейните редовни дейности.

Групата се фокусира върху заплахите за демокрацията, върховенството на правото и фундаменталните права, както и върху борбата срещу корупцията в рамките на Европейския съюз. Колко притеснителна е ситуацията в България на фона на останалите страни-членки?

Софи инт Велд: Трудно е да се сравняват страните-членки, тъй като ситуацията навсякъде е различна. Но случващото се в България буди безпокойство. Повечето причини са добре известни: върховенството на закона и по-специално позицията на главния прокурор, както беше подчертано още през 2009 година от Съда на Европейския съюз, както и предложението за бърза промяна на Конституцията. Други проблеми са отказът да се ратифицира Истанбулската конвенция, свободата на медиите и безопасността на журналистите (отразени и в много ниското място на България в индекса за свобода на медиите), антиромската и хомофобската реч на омразата. Всички тези опасения бяха отбелязани от няколко международни инстанции, включително от Съда на Европейския съюз, Съвета на Европа и по-специално неговите органи GRECO и Венецианската комисия.

Европейската комисия скоро ще публикува първия доклад за върховенството на закона в България. Вие следите ситуацията в България по отношение на проблемите с медийната свобода, правосъдието и корупцията. В тази връзка: Какво можем да очакваме от доклада?

Софи инт Велд: Няма как да знам какво точно ще пише в този доклад. Но очаквам, че оценката на Комисията ще е задълбочена и ще разглежда всички теми, които предизвикват загриженост, както и че ще изготви конкретни препоръки. Това е важно, за да може Механизмът за сътрудничество и проверка за България и Румъния да бъде интегриран в доклада за върховенството на закона в даден момент. Наблюдението трябва да бъде стриктно и да оценява всички държави-членки по едни и същи критерии.

Членове на ЕП настояват за обвързването на европейското финансиране с върховенството на правото в отделните страни-членки на ЕС. Смятате ли, че подобен механизъм би бил ефективен?

Софи инт Велд: Вярвам, че правителствата на някои държави-членки са използвали пари от ЕС, за да изградят мрежа, която да им осигурява подкрепа. Мрежа, водеща до корупция. Някои дори активно използват финансиране от ЕС, за да подкопават ценностите на Общността. На това трябва да бъде сложен край. И когато това се случи, националните правителства ще мислят по два пъти, преди да подкопават ценностите на ЕС. Бюджетната обвързаност обаче няма да бъде панацея. Нуждаем се от много повече - като по-широко наблюдение и финансиране, Комисията и Съветът да предприемат смели политически и правни действия в подкрепа на гражданското общество и адвокатите, работещи в областта на върховенството на закона и основните права.

Казвате, че някои страни от ЕС са използвали евросредства, за да изградят мрежи, довели до корупция. Кои са тези държави? България една от тях ли е?

Софи инт Велд: Няма да уточнявам, но със сигурност сте наясно, че съществуват опасения за злоупотреба с еврофондове. Не става дума непременно за измама или незаконна употреба, а за средства, които се вливат в джобовете на политически съюзници и олигарси, което не е целта на фондовете. Субсидиите за селското стопанство могат да бъдат получени от големи собственици на земя, понякога от чужденци, а понякога и чрез използване на практики за сплашване и изнудване спрямо дребните фермери. Тези практики се срещат в отделните държави-членки в различни комбинации и интензивност. Соченето с пръст няма да ни помогне да сложим край на тази практика. Когато трябва да надигнем глас, ще го направим.

След срещата с българските институции на 28 август изпратихте редица допълнителни въпроси до тях: за адресирането на проблема със свободата на словото, за отчетността на главния прокурор, за мерките за борба срещу корупцията и други. Получихте ли отговорите на въпросите си?

Софи инт Велд: Досега сме получили само частични отговори. Много от адресираните институции все още трябва да изпратят техните отговори.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: https://frognews.bg/

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!