Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Как властта краде милиони с поръчките за предпазни средства

В разгара на пандемията от Covid-19 служителите на първа линия у нас не са имали реална защита, тъй като правителството закупи дефектни маски от КНР, сочи разследване на Антикорупционния фонд (АКФ). Оказва се, че властите са сключили поръчки за 4,6 млн. евро за продукция, отхвърлена от други страни.

На 16 март стана ясно, че има обща европейска поръчка за доставка на предпазни средства. Но по неясни причини България, която иначе машинално изпълнява всички наредби от Брюксел, не участва в нея. Ден по-късно премиерът Бойко Борисов увери, че страната ни все пак ще участва. И то като доставчик. Няма факти това да се е случило.

В крайна сметка МС поръчва едва 70 хил. маски, произведени у нас, въпреки уверенията, че българското производство ще замести вноса.  Те са за многократка употреба с активен въглен от кайсиева костилка, но дори не са сертифицирани по европейките стандарти.

За сметка на това пък в края на март министърът на здравеопазването Кирил Ананиев сключва два  договора с Китайската национална фармацевтична копроразия за външна търговия за доставка на 2 млн. и 200 хил. бр. Защитни маски и 50 респираторни апарата на обща стойност 4 млн. и 600 хил. евро. Цената е 8 пъти по-висока от френската за същото. Тогава МС декларира: маските ще бъдат за хората на първа линия.

Медийни публикации съобщават само за 2 доставки от Китай: на 17 април и на 2-ри май. Доставени са общо 724 800 бр. защитни маски. Според МС всички маски по двата договора са насочени към медиците и служителите на първа линия в борбата с Covid-19.

Още преди сключването на двата договора, медиите публикуват информация за дефектни китайки маски доставени от различни държави. Няколко страни връщат маските обратно в Китай.

В началото на май Биволъ цитира изследвания на американска лаборатория – The National Personal Protective Technology Laboratory (NPPTL). Направени са тестове на 10 бр. маски модел KN95B, произведени от Anhui RYZUP Medical Equipment Manufacturing Co., Ltd. Според резултатите те филтрират едва между 27% и 33,9% вместо заявените 99,2%. Т.е. маските не предпазват от Covid-19 и реално носят риск за здравето.

Месеци след първите въпроси по темата, министърът на здравеопазването посочи производителите на закупените маски от Китай. Те се оказват същата тази RYZUP и Hangzhou Huikang Medical Devices Co., Ltd.

Логото на RYZUP се вижда и на кадрите от първата китайка доставка. Това е производителят на маските KN95, които са тествани от американската лаборатория, които са предмет на първия договор с Китай.

След поредица от медийни публикации за дефектините китайки  маски официалните съобщения за следващите доставки по додовора спират. Според МС всички маски са получени и разпределени на първа линия, а България е платила всичко.

На 21 юли  АКФ отправи въпроси за договорите с Китай и проверката на качеството. След близо 4 месеца министърът на здравеопазването предостави обемна информация, но един протокол обаче отваря нови върпоси: Къде, как и какво всъщност е проверило МЗ?

https://19min.bg

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: https://svobodnoslovo.eu/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!