Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Червена лампа за България: Европейски фондове - само срещу върховенство на правото

.

Притеснителен сигнал за България дойде от Брюксел днес. ЕК обяви, че възнамерява да обвърже отпускането на пари от европейски фондове с върховенството на закона в страните-членки. Това бе оповестено от първото слово на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен за състоянието на съюза.

Разбира се, във фокуса на изказванията бе кризата с коронавируса и предизвикателствата, пред които се изправя общността вследствие на епидемията от COVID-19. Финансовата помощ за държавите-членки обаче ще бъде строго обвързана с върховенството на правото. 

"Комисията отдава най-високо значение на върховенството на закона на закона. Затова ще защитим парите от бюджета по програмата Следващо поколение ЕС срещу всякакви измами, корупция и конфликт на интереси. Това не подлежи на преговори", отсече фон дер Лайен. 

Припомняме, че въпросната програма е в размер на 750 млрд. евро. Изказването на председателя на ЕК обаче идва на фона на поредицата от сътресения в българското правителство и нестихващите демонстрации срещу управляващите и главния прокурор, които продължават вече почти 70 дни. Освен това, днес стана ясно, че са били изпратени и неудобни въпроси до управляващите и държавния обвинител, които касаят скандала “БарселонаГейт" и изтеклите скандални записи. 

“Преди края на месеца комисията ще излезе с доклада си за правовата държава - ранно средство за откриване на проблеми, което да е отправна точка за всички членки, "за да няма отстъпление от общите принципи", каза Фон дер Лайен. 

Той се очаква на 23 септември и целта му е да покаже какво е състоянието на върховенството на закона във всички държави и ще бъде продължение на Механизма за сътрудничество и проверка, чрез който до момента се упражняваше наблюдение само над България и Румъния. За пръв път обаче този мониторинг се съчетава с финансови санкции.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: https://frognews.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!