Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Г-н Борисов, имате ли дете от Борислава Йовчева? Защо е важен този въпрос

default

Само на пръв поглед този въпрос е много личен и е неприлично да се задава. Когато обаче той е свързан със съмнения за пране на пари и тежка корупция, е просто задължително. Направи го Вилдан Байрямова. Ето защо:

Нямаше как все някога този въпрос да не бъде зададен. И той е изключително важен не защото някой с някого се обичал и са създали дете. Всеки е свободен да направи това. В случая е по-важно това, че става дума за премиер на държава в ЕС, заподозрян от чуждестранна прокуратура в пране на пари, следователно в корупция. Което е жесток имиджов удар по България и българите, колкото и последните да нямат и капка принос за това.

"Къщата в Барселона"

В края на февруари тази година сайтът за разследваща журналистика Биволъ публикува статия с данни за сантиментална връзка на Бойко Борисов с „една госпожица“. Но не това беше главното – на фокус беше имотът в луксозен квартал на каталунската столица Барселона на стойност 3 милиона евро, в който тя живее сама с детето си. Бащата на госпожицата, някогашната "Мис Бикини" Борислава Йовчева, има фирма с капитал 1,7 млн. евро, което разкриват документи от испанските регистри от 2018 г. На това основание Гражданското сдружение БОЕЦ /България Обединена с Една Цел/, един от моторите на сегашните протести в България, сезира испанската прокуратура чрез посолството на Испания в София.

През март 2019 г. БОЕЦ сезира и каталунската полиция MOSSOS d'Escadra със същия сигнал, както и КПКОНПИ в България, а депутатката от БСП Елена Йончева внесе сигнал за същото в прокуратурата. Интерес обаче от българските институции няма и до момента. Но испанските разследващи установяват, че е налице достоверна информация за пране на пари, пише каталунският "Ел Периодико", цитиран от сайта Биволъ. Твърди се, че полицията проучва данъчните декларации на премиера Борисов, както и „сантименталната" му връзка с Борислава Йовчева. Тя има момиченце на 8 години, като не са открити данни за неговия баща. 

Скрийншот от публикацията в испанския Ел Периодико

Скрийншот от публикацията в испанския "Ел Периодико"

В деня на публикацията обаче в Брюксел Борисов отрече да има нещо общо с въпросния замък, но без да отговори на въпроса дали познава Йовчева. А въпрос дали е баща на детето не му бе зададен. Тогава премиерът приписа разследването на президента Радев и провидя зад него руска връзка, припомня Биволъ.

Пак там четем, че госпожица Йовчева внезапно забогатява през 2013 г. и се нанася в луксозна къща за 3 милиона евро в предградие на Барселона, известно с високия си стандарт. Имотът е купен от Александър Чаушев, силно доверено лице на шефа на Лукойл Валентин Златев, известен с близостта си с Борисов. Къщата е апортирана като капитал във фирмата Numin Invest S.L., в която Йовчева държи скромните 3 000 евро, а останалите 2,9 милиона, на колкото е оценена къщата, са дял на Чаушев и съпругата му. Но самият Чаушев няма права на управител и никога не е живял там, пише Биволъ.

Мистерията е дълбока – само след година бащата на Йовчева, водопроводчик в предишния си живот, придобива през 2014 г. фирмата Ema BGS S.L., в която апортира 1 милион евро собствен капитал, неизвестно откъде придобит. После 700 хиляди евро идват от кипърската офшорка Palms Enterprises /Overseas/.Тя е представлявана от Силвия Николова за операциите си в Испания, а тя става и администратор на  Ema BGS S.L. заедно с Георги Йовчев. В България представител на офшорката е нейният съпруг Йордан Христов.

Пари и брак по спешна нужда

Публикацията в “Ел Периодико” е от 21 февруари 2020, а 5 дни преди това, на 16 февруари 2020 г., Борислава Йовчева и същият този Йордан Христов стават официално съпрузи, пише сайтът за разследваща журналистика Bird.bg

Христов е 38 години по-възрастен от Мис Йовчева и официално бракът им е сключен в режим на разделена имуществена общност. Последното буди подозрения, че съпружеските връзки между двамата са фиктивен акт, който трябва да изстреля фокуса на общественото внимание и разследващите далеч от фигурата на Бойко Борисов и ролята му в аферата Барселона-гейт.

Спешният съпруг на моделката Христов също е обект на интерес от страна на каталунската полиция, тъй като фигурира в документи като представител на кипърската офшорка Palms Enterprises, инвестирала в бутика Шервиньо на Йовчева, светкавично опразнен и продаден.

Бойко Борисов в Кърджали

Борисов в Кърджали

В България се случи някаква импровизация на разследване след публикациите на „Ел Периодико“, тъй като много скоро след тях, още в началото на май, то беше прекратено. Мотивите на прокуратурата в София и досега остават неизвестни. Испанската прокуратура обаче не е спряла разследването за пране на пари и премиерът Бойко Борисов е на прицел.

Кой е бащата на Ема?

Твърди се, че това е името на детето на бившата "Мис Бикини" Борислава Йовчева и министър-председателя на България Бойко Борисов. Разбира се, няма огласени заключения от ДНК експертиза, а това вероятно е важно за детето и майката, не толкова за публиката. Но и Борисов до момента не е коментирал или отрекъл има или няма дете от моделката. Твърде лично е. Въпросният Йордан Христов, освен че смята спешния си брак за грешка, отрича да е родител и биологичен баща на момиченцето. Самият Бойко Борисов вчера в Кърджали категорично се отрече от бащинство пред микрофона на Дойче веле. Запитан два пъти има ли дете от Борислава Йовчева, той каза: „Не, нямам. Абсурд. Глупости не ме питайте“.

А въпросът е важен, колкото и „жълто“ да звучи. Така Борисов опитва да отклони фокуса от себе си за огромните средства, инвестирани в имението в Барселона, междувременно вече продадено. Да избута искането за доказване на произхода на парите, а свидетелствата сигурно са в онези снимки с пачките евро в чекмеджето, но в България няма прокурор, който да ги разследва. И да излезе чист като сълза от цялата каша, която сам е забъркал.

Как да му спестиш този въпрос, когато едно невинно дете става причина за последващи събития, свързани със съмнения за тежка корупция?

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: https://www.dw.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!