Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ето кой ще е служебният премиер на Румен Радев! Генерал, уважаван в САЩ и Брюксел

Президентът Румен Радев е готов със свое предложение за служебен премиер. Името на кандидата е Стефан Янев- съветник по сигурността на държавния глава. От „Дондуков” 2 са готови веднага да лансират Янев за поста, ако се стигне до оставка на сегашния премиер Бойко Борисов.

Засега такива индикации няма, още повече след сблъсъците между полицията и протестиращите преди седмица. Тогава бяха арестувани близо 150 души, над 50 бяха ранени, много от тях полицаи. На следващия ден от ГЕРБ твърдо обявиха, че правителството няма да подаде оставка, тъй като това би означавало да се предаде на натиска на провокаторите на протеста, научи „Галерия” от източници на президентството.

Мнозина политолози призоваха Борисов и Румен Радев да се обединят около фигура, която да бъде приемлива и за двамата и която да бъде назначена за премиер. Идеята на този ход е да се прекрати или поне замрази войната между институциите. Съветниците на Радев предлагат Стефан Янев не само като служебен министър- председател, но и начало на експертен кабинет, който да поеме властта до редовните избори през март следващата година.

Янев има отлична репутация пред партньорите на България в Европейския съюз и САЩ, което е един от мотивите на Радев да го предложи за премиер. Военната му кариера от края на миналия век е свързана силно със структури на НАТО в различни точки на света- Брюксел, Анкара, Вашингтон. В турската столица е бил началник на департамент в центъра на НАТО за борба с тероризма. От 2011 до 2014 е военен аташе в САЩ.

Според екипа на Румен Радев, Стефан Янев има и добър опит в организирането на избори, което е и най- важната задача пред служебно или експертно правителство. Янев бе военен министър и вицепремиер в кабинета на Огнян Герджиков. То беше назначено през януари 2017 година от Радев, след като кабинетът Борисов 2 падна заради загубата на изборите за държавен глава.

Името на Стефан Янев изплува и покрай акцията на Прокуратурата в сградата на президентството в началото на юли, когато бяха разпитвани съветници на държавния глава. Според някои медии един от тях е бил именно Стефан Янев, но по- късно това бе опровергано от Румен Радев. „Разпитвани имаше, но Янев не е сред тях”, каза президентът тогава.

Проверката на Narod.bg показа, че генералът има наистина впечатляваща биография.

Стефан Янев е роден на 1 март 1960 г. в с. Поповица, Пловдивска област.

Бил е директор на дирекциите „Отбранителна политика” и „Политика за сигурност и отбрана” на Министерството на отбраната, както и аташе по отбраната в Посолството на Република България във Вашингтон, САЩ.

Измежду постовете, които е заемал след 2003 г., са началник на отдел „Отбранителна политика и анализи” в Дирекция „Отбранителна политика“ в МО и началник департамент „Трансформации” в Центъра на НАТО за борба с тероризма, Анкара, Турция.

От 1998 г. до 2000 г. работи като офицер за анализ в Департамента по планиране и програмиране на Групата за координиране на ПЗМ, гр. Монс, Белгия, след което е назначен за  старши помощник-началник в отдел “Стратегии и доктрини” в Управление “Планиране на отбраната и въоръжените сили”.

През 1996 г. става експерт в Дирекция „Международно сътрудничество” на Министерството на отбраната.

Завършва Висшето народно военно артилерийско училище (ВНВАУ) „Г. Димитров“ в гр. Шумен през 1983 г. Продължава образованието си във Военна академия “Г. С. Раковски” – гр. София и Националния военен колеж към Националния военен университет във Вашингтон, САЩ.

Владее английски, немски и руски език. Женен, с две деца.

Назначен е за секретар по сигурност и отбрана на президента на Република България с указ № 123 от 9 май 2017г.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: https://narod.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!