Лекар от Ухан призна: Властите ми забраниха да бия тревога за COVID-19

Лекар от Ухан призна: Властите ми забраниха да бия тревога за COVID-19

Лекар от болницата в Ухан, засегната най-тежко по време на епидемията от COVID-19, разкри, че той и колегите му са подозирали, че вирусът се разпространява лесно в началото на януари 2020 г. Това се случва седмици преди китайските власти да признаят, но са попречили да се алармира светът, пише "Гардиън".

Разкритията на лекаря, направени в нов документален филм на Би Би Си за 54-те дни между първия известен случай на коронавирус и наложената блокада в Ухан, са още едно от увеличаващите се доказателства за първоначалните опити на Пекин да прикрие избухналата вирусна епидемия и за отправяните от китайските власти заплахи здравните работници да си мълчат.

Централната болница в Ухан е само на няколко километра от пазара Хуанан - епицентърът на коронавирус епидемията. Болницата бързо е била залята от пациенти след появата на първите случаи през декември 2019 г. Повече от 200 служители в болницата са се заразили с вируса и няколко починаха, включително доктор Ли Уънлян, който се опита да алармира за опасността. 

Отделението по белодробни болести към болницата е било пълно към 10 януари. Докторът, чиято самоличност не се разкрива, е заявил пред британската телевизия: "Излезе извън контрол, ние започнахме да се паникьосваме".

Но болничната управа им забранила да говорят и не им позволила да носят маски, допълни лекарят.

"Всеки знаеше, че се предава от човек на човек, дори и глупакът знаеше. Тогава защо казаха, че няма нищо? Това ме обърка много и много ме ядоса", продължи той.

Лекарят подчерта, че в рамките на няколко седмици е имало стотици и дори хиляди подозрителни случаи, но те не са имали възможности да ги потвърдят или да поставят

диагноза в болницата. Дотогава официално са потвърдени само 41 случая.

Преди бе разкрито, че ръководството в Пекин е било наясно в продължение на най-малко шест дни, че най-вероятно става въпрос за пандемия, докато в същото време китайското общество е било уверявано, че има малък риск, преди в крайна сметка да предупреди, че се предава от човек на човек на 20 януари. Властите също са обвинявани, че са попречили да се публикуват резултатите от генетичния код в продължение на няколко дни.

Американският вирусолог Иън Липкин коментира пред Би Би Си, че е телефонирал на директора на Китайския център за превенция и контрол на заболяванията около Нова година след появата на слухове, че вирусът е започнал да се разпространява. Липкин допълни, че директорът му е заявил, че са установили вируса, че не се разпространява лесно.

В същото време на 23 януари е наложена блокада в Ухан. Болницата в града е приемала по 2500 случая на ден.

Имаше някои пациенти, които не трябваше да умират. Нищо не можеше да направим, тогава медицинските ресурси се изчерпваха. Вярвам, че истинската история трябва да бъде запомнена. Трябва да се поучим, за да не се повтаря отново, призова китайският лекар.

Китай отхвърля обвиненията, че се е опитал да замаже положението.

Според експерти Китай е нарушил международните здравни регулации като не е съобщил навреме за съществуването на вируса. Също така ситуацията наподобява на опитите за прикритие по време на ТОРС (Тежък остър респираторен синдром) епидемията през 2003 г.

В документалния филм също се проучва отговорът на Световната здравна организация (СЗО), която продължи публично да поддържа уверенията на Китай, че няма доказателства вирусът да се предава от човек, дори и след като експерти са смятали точно обратното.

Изтекло в публичното пространство аудио от срещи на СЗО, с което са се сдобили от АП и е излъчено от Би Би Си, разкрива представители на здравната организация да обсъждат, че ситуацията е подобна като тази с ТОРС и да се опитват да получат нова информация от Китай, както и опасността да се "сочи с пръст", ако нещо се случи.

Документалният филм ще бъде излъчен днес по Би Би Си 2. Това е първата серия от две части. Вторият епизод се фокусира върху отговора на САЩ в борбата с пандемията.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: Лекар от Ухан призна: Властите ми забраниха да бия тревога за COVID-19 - Lupa BG

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!