Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Кой ще изконсумира измрелите пилета от птичи грип, прикриван от китайския режим почти месец?

Tian Xi и Guo Liang, Радио Sound of Hope

Избухването на птичи грип, за което китайското Министерство на земеделието (МЗ) призна наскоро, е започнало около месец преди това, като мъртвите пилета са били обработени и продадени на черно в други провинции, споделиха жители на провинция Джиангсу (Jiangsu).

Местни жители се оплакаха пред Радио Sound of Hope (SOH), че режимът е потулил новините за епидемията. Те споделиха също така, че държавата не разполага със задоволителни планове за предпазване от епидемията и че липсва всякакво регулиране или надзор над продажбите на пилета.

Екипът на ветеринарна станция в град Хаян (Haian) потвърди пред SOH, че в Хаян е имало птичи мор „преди около месец”.

Жителите на с. Гуанба (Guanba), гр. Донгтай (Dongtai) заявиха, че 70 процента от местните пилета са измрели от заразна болест. Симптомите били треска, анорексия, зелени изпражнения и бърза смърт (на следващия ден). Така измрели стотици хиляди птици.

„Измряха всички пилета в селото ни. Не знаем от какво. Не успяхме да ги излекуваме. Лекарства не помогнаха. Болестта пламна много бързо”, каза друг жител на с. Гуанба за SOH.

Хора от градчето Тангянг (Tangyang), гр. Донгтай (Dongtai), също се оплакаха, че местният режим не е предприел ефективни действия. Нито една медия не е отразила

станалото.

„Правителството не оповести фактите за мащаба на тукашната епидемия и размера на загубите. Липсва единна система за предпазване от епидемии. Няма унифицирано третиране на пилешките изпражнения и установени мерки, и във въздуха се разпространяват всякакви бактерии. Официалната статистика за загубите в нашия регион са 160 млн. юана [23.4 млн. щ.д.] Не съм сигурен дали е птичи грип, но поне е птичи мор. Понастоящем правителството продължава да прикрива станалото. Понеже липсва ефективен надзор, в момента има много болни пилета.”  

Според местни жители безскрупулни търговци изкупуват за по няколко юана (приблизително 0.5 щ.д.) измрели от болестта пилета, и след като ги обработят ги разпродават по цялата страна. Такива пилета са продадени на провинциите Шанхай, Шандонг и Хенан. „Правителството не съблюдава продажбата на пилета”, каза жител на гр. Тангянг пред SOH.

„Видях една полицейска кола и екскаватор да идват тук, за да погребват и изгарят мъртвите пилета. Хора от птицеферми отидоха в правителствените учреждения, тъй като правителството бе обещало да даде по 10 юана [1.46 щ.д.] на пиле като компенсация за изгарянето им, но вместо това правителството изпрати противобунтовнически полицейски части. Всъщност търговията с пилета, патици и гъски е лесна, без никакъв контрол на нито едно правителствено ниво”, продължи интервюираният.

Източник разкри, че мъртвите пилета се накисват в кислородна вода и се замразяват незабавно. В зоната на епидемията има над десет преработвателни фабрики, където обработката на мъртвите пилета се извършва 24 часа в денонощието. Всеки ден десетки хиляди мъртви пилета се разпращат по цялата страна или се замразяват, за да бъдат продавани по време на китайската Нова година. Стотици хиляди мъртви пилета са вече на съхранение в местни фризери.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!