Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Навръх Великото народно въстание: Германски депутати нападнаха Бойко, искат оставката на хунтата и Иван Гешев

Германски депутати нападнаха Бойко Борисов навръх 2 септември, когато хунтата се покри от страх заради Великото народно въстание. На знаковата дата дойде анализът на реномираното списание „Политико”, че идва краят на шоуто „Борисов”, установи Narod.bg.

Управлението на Бойко Борисов е изправено пред голямо изпитание днес, когато в България се провеждат масови протести на фона на корупционната криза, която започва да предизвиква безпокойство в Берлин и Брюксел, пише американското издание, показа проверката на Narod.bg.

В продължение на почти два месеца Борисов се изправя пред ежедневни протести от предимно млади протестиращи, на моменти десетки хиляди, които твърдят, че олигархична мафия е поела контрола над държавата чрез влиянието си върху съдебната власт, медиите и апарата за държавна сигурност. Тъй като инерцията на ежедневните протести започва да намалява, демонстрантите искат да подсилят инициативата днес с това, което те наричат „Велико народно въстание“ срещу Борисов. Политикът е бивш пожарникар и бодигард, предан на Европейска народна партия – дясноцентристкото политическо семейство, което включва християндемократите на германския канцлер Ангела Меркел.

От години провалите на правовата държава в България убягват от същия контрол на ЕС като в Полша и Унгария, защото Борисов избягва всякаква идеологическа война срещу Брюксел и винаги се стреми да парадира своята лоялност на европейската сцена към германската канцлерка Ангела Меркел и Европейската народна партия.

Способността на Борисов да се измъква от международната критика обаче се изчерпва, а кризата в България дори започва да бие тревожни камбани в редиците на християндемократите на Меркел, отдавна считани за покровители на партията ГЕРБ на Борисов.

„За мен е ясно, че трябва да разговаряме сериозно с правителството на Бойко Борисов, без никакви „ако“ и „но „, казва пред „Политико“ Гюнтер Крихбаум, християндемократ, председател на Комисията по европейските въпроси на Бундестага. „Тези неща са неприемливи. Присъединяването на България към ЕС е свързано с ясни ангажименти и очаквания, а гражданите на България сега се чувстват измамени, че ще имат достъп до плодовете на членството в ЕС.“

Детлеф Мюлер, заместник-говорител по политиката за демокрация в Социалдемократическата партия (ГСПД) в Бундестага, също изрази опасения, че България може да се превърне в друга Унгария. „Германия трябва да обърне повече внимание на държави като България по време на своето председателство на Съвета на ЕС“, каза той. Неговата партия, която е по-малкият партньор в управляващата коалиция на Меркел, вече изрази подкрепата си за протестите срещу Борисов и главния прокурор Иван Гешев.

Нарастващите опасения за България сега са видими и в Европейския парламент. Миналата седмица неговата работна група за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона и основните права проведе заседание при закрити врати за България, което обсъди теми като дейността на главния прокурор и ролята на еврофондовете за генериране на корупция.

Евродепутатите от групата за наблюдение искаха да запазят поверителността на детайлите от заседанието, но неколцина заявиха публично, че България заслужава по-внимателна проверка. „Не говорим достатъчно за България“, каза Катарина Барли, социалдемократ, бивш германски министър на правосъдието, която сега е заместник-председател на Европейския парламент.

На въпроса дали ЕС трябва да подложи България на същия контрол като Полша и Унгария, германският евродепутат Сергей Лагодински отговори: „Разбира се“.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: https://narod.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!