Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Пътешествието на световния прах

Leonardo Vintini, Epoch Times

Амазонските тропически гори дължат голяма част от своето плодородие на тоновете прах, пътуващи над Атлантическия океан всеки ден. Откъде идва този прах? От Африка, разбира се. Долината Боделе, разположена в пустинята Сахара на територията на северен Чад, е тясна, високопроизводителна и много ефективна машина за прах.

Долината Боделе има уникални географски характеристики, които я правят най-големият производител на прах в света. Две планински вериги, простиращи се почти успоредно една на друга, оформят естествен „въздушен тунел”, който се стеснява с приближаване на Атлантическото крайбрежие. Когато прониква в долината, вятърът набира сила и повече прах – известно е, че образува прашни облаци, забележими от сателит.

Тази тясна долина доставя 56 процента от общия прах, достигащ годишно до Амазонка, и в същото време донася множество минерални и хранителни вещества, които обогатяват почвата. Това означава, че 50 милиона тона частици, по-фини от пясък, пътуват на разстояние повече от 6000 мили през океана всяка година, подхранвайки живота от другата страна на света. 

Пясъкът не само обогатява горската почва, той оказва влияние и върху репродуктивния цикъл на планктона в Атлантическия океан, като предоставя необходимите за неговото размножаване хранителни вещества.   

„Лошата страна” на праха

Прахът от долината на Чад не ограничава разпространението си само до бразилската джунгла. Поривите на вятъра често достигат Мексиканския залив, Куба, Канарските острови и други места в Карибския басейн.

Освен това атмосферата на Земята се насища с този пясък, добавяйки още към това, което се разнася по другите части на света.

Според някой учени количеството прах в света, което се увеличава по обем с около 2000-3000 милиона тона годишно, засилва респираторните проблеми, допринася за промените в климата и е основна причина за феномена, известен като „червен прилив”, при който гъстотата на планктона става толкова голяма, че оцветява морето в

червено.

Прахът е пътешественик по рождение. Той може да започне пътуването си в Сахара и да го завърши в САЩ, или да тръгне от Китай и да стигне до Европа. Всичко зависи от това в каква посока духа вятърът. Когато се примеси с чистата почва, той може да причини болести, а когато попадне в океана, може да промени репродуктивния цикъл на животните. Северният и Южният полюс също получават своето наказание от атмосферния прах, който намалява пречупването на светлината. Това на свой ред допринася за създаване на условия за ускоряване на парниковия ефект.

Бурите от прах и пясък могат да погълнат цели градове и села, забулвайки небето в пълен мрак, който може да продължи с часове. Специфичните особености на тези бури в съчетание с множеството жертви, до които могат да доведат, са вдъхновили някой хора да виждат в тях „божествени предупреждения”.

Други източници на прах

За последните 50 години огромното дневно производство от почти 700 000 тона африкански прах се е увеличило 10 пъти. Но както бе споменато по-горе, Африка не е единственият виновник за цялото количество прах в света. Тенденции като обезлесяването и зачестяването на сушите също допринасят за неговото увеличение. Други фактори също могат да станат причина за покачване на емисиите прах – замърсяването от превозните средства, отделянето на токсичен дим от фабриките, както и свързани с човешките технологии емисии.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!