Радан Кънев: Гешев лъже, че е организирал изслушване в ЕП – Правната комисия в ЕП ще продължи мониторинга на събитията в България

Радан Кънев: Гешев лъже, че е организирал изслушване в ЕП

Твърдението на г-н Гешев, че той е организирал вчерашното изслушване в ЕП пред подкомисията за мониторинг на върховенството на закона към Комисията по правосъдие и граждански права (LIBE), е пряка и скандална лъжа. Изслушването е организирано от евродепутата от Нидерландия Софи Ин’т Велд, председател на подкомисията, като подготвителен етап от организацията на пленарен дебат за институционалната криза в България." Това написа във Фейсбук евродепутатът Радан Кънев по повод твърденията на Главна прокуратура, че днешното изслушване в Европейския парламент е инициирано от Иван Гешев.

По-рано Кънев коментира вчерашното изслушване така:

Европейският парламент е тромава институция. Да се очаква бърза реакция от него е нереалистично. 

Но усилията ни европейските институции да реагират на кризата на правовата държава в България вече дават резултат.

Първата стъпка беше днешното закрито изслушване на представители на кабинета и прокуратурата. Следващата – предстоящият дебат в Комисията по граждански права и правосъдие (LIBE), а най-важната – откритият парламентарен дебат с Европейската комисия, за който внесох искане, подкрепено от 55 евродепутати. 

Кризата на българското правосъдие вече е тема на целия Европейски съюз. И това е добра новина за всички българи – защото като европейски граждани, ние имаме правото и надеждата всички институции на ЕС да бъдат защитници и гаранти на нашите права.

Източник: Фейсбук

Правната комисия в ЕП ще продължи мониторинга на събитията в България

Актуалната ситуация и събитията от последните седмици в България бяха обсъдени в Брюксел от Групата за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона и основните права, която е част от правната комисия в Европарламента. Дискусията е организирана от Европейския парламент по предложение на главния прокурор Иван Гешев за обсъждане на актуалните предизвикателства пред Прокуратурата на Република България в контекста на засилен политически и медиен натиск. Евродепутатите изслушаха външния министър Екатерина Захариева, зам.-министъра на правосъдието Десислава Ахланова, зам.-главния прокурор Красимира Филипова, представители на неправителствени организации и медии. 

Наблюдението на групата върху България ще продължи, каза за "По света и у нас" председателката й Софи инт Велд. Тя уточни, че много въпроси не са получили отговори и затова ще бъдат изпратени писмени запитвания до българските институции, конкретно правителството и главния прокурор с молба да получат повече информация. Софи инт Велд заяви, че се надява в скоро време евродепутатите отново да се занимават с темата за случващото се в България. 

В прессъобщение Прокуратурата на Република България съобщи, че акценти по време на срещата са били "усилията и постигнатото по делата с висок обществен и медиен интерес в България, структурата на прокуратурата и правомощията на главния прокурор". Тя е отбелязала, че прокурорите могат да взимат решения, които не могат да се контролират от главния прокурор. 

"По Конституция прокуратурата е единна, но не и централизирана. Единственото подчинение, което се дължи от прокурорите, е подчинението на закона. Те не са в йерархични отношения нито с главния прокурор, нито с административните си ръководители. Свободни са да вземат решения съобразно вътрешното си убеждение, независимо за кое лице се отнасят, и тези решения не могат да се контролират от главния прокурор", каза по време на дискусията зам.-главният прокурор Красимира Филипова. 

От Европарламента не съобщиха подробности, защото изслушването беше закрито. Групата разглежда случаи на заплахи за демокрацията, върховенството на закона и основните права, както и борбата с корупцията в страните - членки.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: http://glasove.com/

http://glasove.com/

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!