Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Китайски ветеринар разкрива информация за токсични вещества в храните

Xin Fei, Epoch Times

Избягването на месото колкото може повече е служебна тайна в този бранш, твърди ветеринарната лекарка Уанг Гайджен, оповестила публично информация за корупцията в китайската хранителна промишленост. Според нея още през 2005 г. няколко токсични субстанции, включително меламин, са били открити във фуражи, в резултат на което заразени мляко на прах, яйца и свинско месо са се появили на хранителния пазар, увреждайки потребители. Тя съобщи, че дори след инцидента с бебешкото мляко на компанията Санлу, много компании продължават да използват химикали, като напр. известния канцероген йодиран родиев протеин, който е по-опасен от меламина.
 

Г-жа Уанг Гайджен (Wang Haizhen) работи като ветеринарен лекар във Животинската фармацевтична корпорация в провинция Хебей (Hebei Province Animal Pharmaceutical Co.)
Съпругът на г-жа Уанг е арестуван преди няколко години заради уведомяване на властите относно замърсен животински фураж. Когато инцидентът със Санлу (Sanlu) става известен, тя взема решението не само да продължи да се бори за освобождаването на съпруга си, но и да го последва в неговата дейност на подпомагане на хора да обжалват пред властите за тези нарушения.

Незаконно затворен

Гао Сонглин (Gao Songlin), съпругът на Уанг, бил мениджър на компанията Фейлонг (Feilong Company), филиал на Животинската фармацевтична корпорация в Хебей. През 2005 г. Гао открива, че някои забранени субстанции се използват в произвеждания от компанията фураж. Много от този фураж бил вече продаден, което означавало, че фалшифицирани препарати и токсични добавки за фураж са изнесени на пазара и вече заразяват животни. Това в последствие води до появата на заразени мляко на прах, яйца и свинско месо.  

Гао е шокиран от наученото. Той се среща и говори с Ан Диаджин (An Diajin), началник на юридическия отдел на компанията, в усилията си да се отстранят токсичните субстанции от фуража. Гао докладва нееднократно за проблема и на Министерството на земеделието. Месец след затварянето на компанията, Ан Диаджин обвинява

неправдоподобно Гао в незаконно присвояване на средства. От присъщото за случая гражданско дело се прави криминален случай, без да се прави криминално разследване. Гао е задържан и осъден на четири години затвор.

Според Уанг „Обвиненията са изцяло скалъпени!”

Тя отбелязва, че от този момент нататък властите знаят за присъствието за токсичните субстанции във фуража и за тяхното вредно влияние, но правят всичко възможно, за да не се вдига шум за това. Според Уанг те не са предприели никакви предпазни мерки, като за да защитят собствените си интереси са се обърнали срещу съобщилия информацията.

„Когато съпругът ми каза, че ще докладва за това [на властите], човекът от  фармацевтичната компания каза: ‘Направи го! Много от нашите хора са властите.’ ”

Токсични материали, които все още се използват

Според Уанг, Хебей е най-голямата база за производство на фуражи в Китай. Тя съдържа няколко големи фармацевтични компании за хранителни добавки, за фураж и за животински препарати. Животинската фармацевтична компания Фейлонг (Feilong Animal Pharmaceutical Company) е една от тях.

Компанията Фейлонг бе закрита, но веднага след това смени набързо името си и продължи с бизнеса си както преди, каза Уанг. Нито заводът, нито персоналът се смениха. Точно като компанията Санлу – промени името си и продължи веднага работа.

Според Уанг много производители продължават да използват меламин дори и след скандалът със Санлу. Освен меламин, те добавят също така големи дози резус-протеини, липидол, кленбутерол и др., за да ускорят прираста на животните. Но добавените от тях химикали и токсични материали могат лесно да произведат канцерогенен ефект. Някои от тези добавки са по-опасни от меламина.

Уанг каза, че само в Хебей има няколкостотин такива компании. Освен тях, там има няколко хиляда нерегистрирани компании от това естество. В другите части на Китай ситуацията не е много по-различна.  

Вътрешните хора знаят за всички мръсни трикове, твърди Уанг. Затова обикновено те са много внимателни, когато става дума за ядене на месо. Дългото консумиране на месо, съдържащо тези добавки, може да причини сериозни здравословни проблеми. По-високите цифри на ракови заболявания сега са директно свързани с яденето на замърсено месо.

Избягването на месото колкото може повече е служебна тайна в този бранш, споделя Уанг.

Преследвана от полицията

Заради своето продължително излагане на тъмната страна на животинската фармацевтична промишленост, сега Уанг е също издирвана от полицията в Хебей, поради което се укрива. Тя каза:

„Откакто започна преследването на съпруга ми, аз спрях всичко, с което се занимавах, за да съсредоточа усилията си върху търсенето на справедливост за него. Сега, след скандала със Санлу, аз ще търся справедливост не само за своя съпруг, но и за безопасността на това, с което се хранят хората.

Виждайки колко много хора, включително деца, страдат и дори умират от болести, за които не се знаеше преди век, аз съм решена да се изправя и да кажа истината. В противен случай съвестта ми не ме оставя на мира.

Смятам, че съпругът ми ще остане много доволен, като разбере какво правя. Той винаги ще подкрепи истината и справедливостта.”

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!