Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Защо крият отровни ли са сирената на олигарсите на ГЕРБ Димитър Маджаров и Зоров? Шокиращи данни!

Опасен химикал сваля разхода на мляко наполовина. Мишки, хранени с него, умират за 2 седмици, установиха японски учени

Производството и търговията с млечни продукти е една от най-доходоносните в страната. Особено, ако добавките във въпросните млечни продукти, са повече от основния компонент. След проведено проучване за качеството на сиренето, което се предлага в търговската мрежа, излязоха шокиращи данни за неговото реално съдържание. Изследвани са само марки сирене под 10 лева за килограм. В тази връзка експерти настояха да се забрани продажбата на сирене с над 70 % водно съдържание като опасно за здравето. Вапросът е – защо в това проучване не са включени крупни производители на млечни продукти като Димитър Зоров, Димитър  Маджаров и „Лакрима“? Отговорът май е ясен!разкри Narod.bg.

Изчислено е, че водата в бялото сирене достига до 77,8%.

В сиренето под 10 лева килото са вложени опасни химикали, заради които то съдържа 75% вода, твърде малко мляко и е много опасно за здравето. Това сочи ново проучване, което обаче – незнайно защо – е проведено само за евтини марки, продавани в квартални магазинчета. За скъпите марки на едрите сиренари в големите вериги, които уж не би трябвало да са толкова вредни, не се казва нищо в изследването, съобщава в. „Труд“.

Таблицата е от сайта „Активни потребители“

Евтиното бяло сирене у нас се прави с вода, слепващи агенти и много малко мляко. Така производителите печелят повече – затова променят традиционната рецепта, която изисква минимум 7 литра мляко за 1 килограм готов продукт.

На пръв поглед измамата е безобидна. Обаче химикалите, добавяни да слепят продукта (като отровата трансглутаминаза, от която опитни мишки умират – виж по-долу), да го направят по-твърд и да попречат на разпадането му (заради водно съдържание над 60 на сто), рушат бавно, но сигурно нашето здраве. Те убиват полезните млечно-кисели бактерии в продуктите, а обилната водна среда създава условия за развитие на „лоши” бактерии.

Според БДС допустимото количество вода при традиционната направа на българско краве сирене е 54%. Проучване на асоциацията “ Активни потребители” сред 30 марки на пазара обаче показва, че само 1 продукт отговаря на това условие, а водата достига до 77,8%.

Според председателят на „Активни потребители” Богдан Николов, причината за тази „отбрана извадка” е фактът, че са изследвани само сирена, които струват под 10 лв./кг.

Трансглутаминазата остава завинаги в тялото

Основният „слепващ” агент, който позволява на продукта да стои цял и твърд при високо количество на вода е трансглутаминаза. Образно казано ензимът обвива в мрежа и свързва протеините в храната. Проблемът обаче е, че освен че пречи на усвояването на полезните вещества в сиренето от организма, ферментът се натрупва в тялото и остава там почти завинаги. Колко вредно всъщност е веществото, което пести на производителите пари става ясно от експеримент на японски учени, които хранили мишка с транс­глутаминаза и след две седмици животинчето починало. Аутопсията показала, че фатално са засегнати бъбреците, черния дроб и червата на мишката. Изследвания сочат, че употребата му може да е виновна и за развитието на редица видове рак.

Трансглутаминазата се влага в месни и рибни продукти, в хлебопроизводството и сладкарската промишленост. Трансглутаминазата се произвежда чрез изкуствено отглеждане на бактерия или се добива от кръвта на свине и крави, като се изолира коагулант, който е отговорен за съсирването на кръвта. При направата на сирене добавянето на веществото намалява нуждата от мляко наполовина. Така вместо 7 литра мляко за направата на 1 килограм мляко се влагат само 3 литра, а останалите 4 се подменят с вода.

Карагенанът прави всичко на желе

Другото вещество, което най-често се използва от хранителната промишленост като суперабсорбант е карагенан. Той е от семейство линейни сулфатни полизахариди, които се извличат от червените водорасли. Използва се като желиращо вещество. С прибавянето само на 1 грам можете да „произведете” над 20 грама желе. Карагенанът всъщност може да увеличи обемът си до 100 пъти, превръщайки всяка течност с желирана пихтиеста маса.

Всички сирена, които съдържат над 62 % вода да се обявят за имитиращи продукти искат експерти.

Взимането на проба за водното съдържание в сиренето струва 10-12 лева и трябва да се засили контролът върху този показател, категорични са специалистите.

Източник: в. „Труд“.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: https://narod.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!