Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Срамна сделка! Каракачанов продаде 500 декара и 11 сгради край морето за смешните 6 лева на кв. метър (Къде е прокуратурата?): Narod.bg

Снимка: BurgasNews.com

Столичната фирма „Алба Финанс” получи ценен имот в местността „Летището” край Балчик само срещу 2,713 млн. лева, научи Narod.bg 

На тази цена са продадени близо 500 хил. кв.м. земя и 11 масивни сгради със специално предназначение на територията на бившето военно летище. Вещите в математиката източници на „Уикенд” са изчислили, че късметлиите от „Алба Финанс” са платили по почти 6 лева за квадрат земя и сгради, които се намират край Балчик, недалеч от едни от най-посещаваните голф игрища и хотелски комплекси.

Илюстративна снимка: 24chasa.bg

Заповедта за продажбата е разписана от военния министър Красимир Каракачанов на 30 юли т.г. Кой е истинският купувач обаче е трудно да се каже, но според запознати „Алба Финанс” е само лицето на сделката. Компанията е регистрирана през 2008 г. и се притежава от някоя си Милена Петкова.

Оставяме без коментар плъзналите в района упорити слухове, че късметът е изваден от влиятелна персона от президентството.

Според други мълви пък новите собственици са мощна икономическа групировка с интереси по Северното Черноморие. Колкото и сензационно, а и достоверно да звучат подобни приказки, те не могат да се докажат. Времето ще покаже обаче кой е извадил големия късмет да вземе скъпия имот на тази фрапираща цена от 5,70 лева за квадрат.

Друг много любопитен момент е, че от МОСВ са били против сделката. Те са предупредили, че имотът е на крачка от защитените зони „Белите скали” и степите в Калиакра. Въпреки това от министерство на отбраната са дали ход на продажбата. Странното в случая е, че и ВМРО и военното министерство се ръководят от кадри на ВМРО, но явно войводите са били на различни позиции по този казус. При това той е решен в първите дни на протестите срещу сегашното управление, силно подкрепени от президентството, от където се подозира че може да е истинският купувач на земята до самолетната писта.

 „Алба Финанс” е избрана на търг с тайно наддаване, пише кратко и ясно в документите.

Тези дни от сдружение „За туризма в Калиакра”, както и от други НПО-та, са изпратили писма до различни държавни инстанции. В тях за пореден път напомнят за ангажиментите, които България е поела за опазване на понто-сарматските степи, а също и местообитанията на различни птици. Настояват онези близо 500 дка край пистата на летището в Балчик, продадени от министерството на отбраната, незабавно да бъдат включени в границите на специалната защитена зона „Комплекс Калиакра”, в която не може да се строи.

Продажбата на самото военно летище в Балчик в интерес на истината обаче се обсъжда още по времето, когато отбраната се ръководеше от министър Николай Ненчев. Тогава оценката на имота беше 2,4 млн. лева и мнозина я приеха за скандално ниска.

Летището в Балчик беше харесано от шефовете на комплекс „Албена” още през 2006 г. Говореше се, че те искат да го превърнат в своя база, от която да хвърчат чартъри с туристи до 1000 км из целите Балкани. Така поне планираше навремето шефът на „Албена Красимир Станев. Очакваше се, че на пистата ще кацат и излитат малки машини с тегло до 6,5 тона и не повече от 19 места за пътници, удобни за богатите голфъри, устремили се към някое от игрищата в съседство. И досега обаче те пътуват с автомобил от Варна до голф-хотелите.

От друга страна, не само голфърите, но и мнозина заможни българи вече имат малки самолети, така че мястото край Балчик е наистина атрактивно.

„Албена” и военните обаче не се договориха. Запознати казват, че инвеститорите се отказали от пистата, заради близостта на двете големи летища – във Варна и в румънския град Констанца.През 2011 г. правителството реши военното летище в Балчик да стане гражданско. Тогава министрите на свой ред обясняваха, че така ще се вдигне качеството на туристическите услуги в района на Северното Черноморие. След това се създаде държавното дружество „Летище Балчик”, но после правителството предостави на „Летище София” експлоатацията, управлението и поддържането на пистата край Балчик. Преди години кметът на Белия град Николай Ангелов пък обясни, че половината от военното летище е в активите на „Летище София”, а другата част от сградите са останали към Министерството на отбраната.

Е, сега остава да видим какво ще се случи със скъпия имот, взет на символична цена от столичната „Алба Финанс”.

Източник: вестник Уикенд 

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: https://narod.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!