Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Документален преглед: ‘The Soviet Story’

Joe Bendel, Специално за Epoch Times

Филм, който прави паралел и обрисува сътрудничество между Хитлер и Сталин

Преди да покаже филма „Катин” на Анджей Вайда, Центърът ‘Линкълн’ изнесе на публиката един вероятно много необходим урок по история, представяйки съветско-германския съюз през ранните години на Втората световна война. Когато свърши, Вайда получи заслужени овации със ставане на крака. Но за своето задълбочено изследване на съветските престъпления срещу човечество, включително съветското сътрудничество с Третия Райх, изображението на латвийския режисьор Едвинс Снор беше изгорено от нео-съветски руснаци. Това е злокобен орден за чест. Филмът, който не искат да видите, се казва„Съветската история” („The Soviet Story”) и прожекцията му започна миналия петък в Ню Йорк.

От своето начало, историята на Съветския съюз беше написана с кръв. Както казва бившият съветски дисидент (всъщност сега отново дисидент) Владимир Буковски: „Когато комунистите дойдат на власт, без значение къде – в Русия, Полша, Куба, Никарагуа, Китай - първоначално те унищожават около десет процента от популацията [за да] преструктурират основата на обществото.”  


Watch The Soviet Story.avi in How to Videos and Entertainment Videos   |  View More Free Videos Online at Veoh.com

„Съветската история” играе ролята на коректив на популярната представа, че комунистическият експеримент се е превърнал в ужас едва когато Сталин е дошъл на власт. Филмът показва издадени от бащата на революцията, Ленин, документи със заповеди за масови екзекуции, оценени на десетки милиони жертви. Въпреки това е ужасно трудно да се надминат сталиновите способности за терор. Например, преднамерената употреба на глад, за да подчинят Украйна, е обяснена тук в смразяващи детайли. В престъпление срещу човечеството, игнорирано от Запада до голяма степен, седем милиона украинци са били умишлено изморени от глад в

изолираната за тази цел република, като хранителните продукти са били конфискувани под дулата на Червената армия.          

По същество „Съветската история” разследва близките идеологически прилики и варварска конспирация между съветските социалисти на Сталин и национал-социалистите на Хитлер. В зловеща последователност са съпоставени тематично сходни пропагандни плакати на двата режима, един до друг от двете страни на екрана. Още по злокобни са откритите от Снор документи, доказващи близки връзки между Есес и съветския НКВД (предшественика на КГБ), където наред с други въпроси се обсъжда и „Еврейския въпрос”. И не че просто да си говорят - те поделят помежду си Полша, и по настояване на Сталин предявяват претенции за останалата част от Европа.   

„Съветската история” е най-потресаваща когато дискутира начините, по които по-напредналата съветска убийствена машина се използва като вдъхновение и модел за Холокоста. Според бившият съветски разузнавач Виктор Суворов „Делегация от германското Гестапо и Есес дойде в Съветския съюз, за да се научи как да създава концентрационни лагери”.   

Снор отпраща смразяващо обвинение срещу съветския социалистически опит. Той кани няколко много убедителни свидетели, включително Буковски и красноречивите историци от Кембридж, Норман Дейвис и Джордж Уотсън. А като доказателства предоставя шокиращи архиви и документи.

Но както филмът дава ясно да се разбере, никой от извършилите (и продължаващи да вършат) съветските низости, не е изправен пред съда за своите престъпления. В заключение, Снор повдига емоционален, но напълно основателен въпрос за съветския режим. Единственото слабо място на филма е периодичното използване на анимирани заглавия, напомнящи ни за търговските реклами в исторически програми.      

Въпреки, че става дума за исторически период, за който аз се смятам за вещ –комунистическата тирания бе така безмилостна и всепроникваща – „Съветската история” успя да каталогизира много пресни ужаси, за които не бях осведомен. Вероятно най-страшният аспект на филма е неговата навременност, пуснат в момент, когато режимът на Путин показва растяща приемственост на своите сталинистки корени. Всеки, който би искал да продължава да се смята за информиран по темата, трябва да види филма „Съветската история”.

Joe Bendel (Джоуи Бендел) има блог за джаз и културни теми http://www.jbspin.blogspot.com, и е координатор на кампанията за даряване на инструменти за пострадали от урагана Катрина музиканти, провеждана от Американската джаз фондация.    

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!