Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Илиян Василев: Стачки във фалиращи предприятия ще принудят Борисов да напусне МС, а може би и страната

Вкарването на социален елемент и стачки в предприятия, които са на път да фалират, защото или са обект на рекет или са подминати от ”благодата” на внимание на правителството ще принуди Борисов скоропостижно да събере багажа и да напусне МС, а може би и страната. И това е неминуемо.

Това са последните данни за изпълнението на консолидираната фискална програма. Това че приходите са "почти" изпълнени ви дава представа за подценена прогноза, за да остане по-голям излишък за изпълнение.

Но това което шокира е сривът в изпълнението на разходите - само 41 процента изпълнение и от отново подчертавам - при занижените показатели!? Обяснението, че се дължи на повишени пенсии заради решение от юли 2019 не е убедително, защото то би трябвало да бъде отчетено при приемането на бюджета. Изпълнението на приходи също е относително високо благодарение на евросредствата, докато данъчните и неданъчните падас с близо 6 процента, като трябва да се има пред вид че част от постъпления са от инерция от първото тримесечие.

Но най-големият проблем е че правителството не финансира антикризисни мерки в мащаб, който е съпоставим както с другите страни, така и с мащабите на кризата. Мерките са спорадични, изолирани една от друга, и с малък ефект. На пръв поглед това е по-добрия вариант, поне да не харчи средства, но от друга страна - подкрепата на граждани и фирми да преодолеят кризата има смисъл само ако е навременна. Иначе парите отиват за опелото.

Което ни връща на първоначалната прогноза че протестите ще придобиват все по-отчетлив социален и икономически характер. 

Илиян Василев, Фейсбук

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!