Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Фалшивият пожар на площад Тянанмън преди 20 години - Видео

(Minghui.org) Преди двадесет години, на 23 януари 2001 г., докато безброй китайски семейства се събираха за китайската Нова година, китайският комунистически режим излъчи шокиращ доклад, твърдящ, че петима души са се самозапалили този ден на площад Тянанмън, и че всички те са практикуващи Фалун Гонг.

Фалун Гонг, известен още като Фалун Дафа, е древна духовна дисциплина, основана на универсалните принципи на Истина, Доброта и Търпение. Представен е на обществеността през май 1992 г. и бързо се разпространява в цял Китай. Към 1999 г. около 100 милиона души - близо една десета от населението - го практикуват. Мнозина излекуват заболяванията си и възстановяват здравето си. Други казват, че Фалун Гонг им е дал надежда, издигнал е характера им и ги е превърнал в по-добри хора.

Но макар страната да се възползва от Фалун Гонг, тоталитарният режим на Китайската комунистическа партия вижда бързото разпространение и възраждането на традиционните китайски ценности на Фалун Гонг като огромна заплаха за техния дневен ред: да насаждат омраза и борба сред народа. Така на 20 юли 1999 г. стартира жестоката кампания „да се унищожи Фалун Гонг в Китай за три месеца“.

Докладът „Запалване на Тянанмън“ е излъчен около година и половина по-късно. Преди това не се съобщава за нито един случай на насилие в мирните усилия на практикуващите да противодействат на преследването. Колкото и несправедливо да са третирани или жестоко измъчвани, те продължават да следват принципите на Фалун Гонг и никога не отвръщат на удара.

Така че твърдението, че практикуващи Фалун Гонг са се самозапалили на площад Тянанмън, оставя много хора в шок. За по-голямата част от широката общественост, макар и да имат симпатия към Фалун Гонг преди това, ужасяващият инцидент на „самозапалване“ в навечерието на Новата година напълно задушава всякакви мисли за приобщаване към Фалун Гонг. Когато инцидентът се излъчва многократно по всеки телевизионен канал през следващите няколко седмици, Фалун Гонг бързо се превръща

в национално табу и много хора дори започват да презират Фалун Гонг.

Но за онези, които поставят под съмнение автентичността на инцидента, внимателният преглед на кадрите от новините разкриват много недомислици. На първо място, фактът, че изчерпателни доклади с видеоклипове, заснети от различни ъгли, се излъчват само два часа след инцидента, показва внимателно планиране; жената, за която твърдят, че е починала на местопроизшествието от изгаряне, е видяна на видеоклипа да пада, след като мъж я удря по главата с предмет; също така е много странно, че полицейските служители, патрулиращи площад Тянанмън, се оказва, че  носят одеяла и пожарогасители, които използват за потушаване на пожара след началото на инцидента.

Разследване на Washington Post показа, че гореспоменатата жена никога не е била виждана от съседите си да практикува Фалун Гонг. А според познат на майката и дъщерята, починали на място, са спрели да практикуват Фалун Гонг преди началото на преследването.

Преживявайки десетилетия на политическа борба при китайския комунистически режим, от „Кампаниите с трите анти и петте анти“ до „Културната революция“, от „Кръвопролитията на Тянанмън“ до преследването на Фалун Гонг, китайците се научават да крият собствените си мнения и пасивно да приемат всичко, което режимът казва, за да оцелеят.

Но това излъчване е само началото на мащабна пропагандна кампания за оклеветяване на Фалун Гонг. Инсценираното „самозапалване“ наскоро след това се появява в учебниците за началните училища. Студентите са организирани в групи, за да подпишат петиции за бойкот срещу Фалун Гонг. Дори на изпитите учениците са принудени да критикуват Фалун Гонг, за да вземат изпитите.

За много от младото поколение, които са родени около или след „Кръвопролитията на Тянанмън“ през 1989 г. и никога не са преживели политическото избиване на комунистическия режим, приемането на измамата със „самозапалването“ като факт е било като нещо естествено. Вкъщи, поради самоцензурата на техните родители, такива теми също не се обсъждат.

След като са изложени на тази клевета отново и отново, много от тези млади умове израстват в негодувание и страх от Фалун Гонг. Изминават двадесет години и това младо поколение навлиза в 30-те и създава свои собствени семейства. И все пак те носят последиците от този поток от пропаганда със себе си и го предават на следващото поколение.

Сега, когато човечеството е на безпрецедентен исторически кръстопът, тази пропаганда може да бъде това, което в крайна сметка пречи на невинните хора да прозрат измамата или им пречи да направят съзнателен положителен избор за своето бъдеще.

Въпреки невъобразимите страдания през последните 22 години, практикуващите Фалун Гонг никога не са се отказвали. Те все още поддържат вярата си и разпространяват мирно фактите с надеждата да пробудят хората. Това е най-искреното им желание, китайският народ да спре за момент в натоварения си живот, да погледне какво всъщност е Фалун Гонг и вече да не застава на страната на комунистическия режим в бруталното му преследване на тази мирна духовна група.

Видеоклиповете по-долу представят подробен анализ на инцидента „самозапалване“.

Фалшив огън

Част 1

Video: The False Fire on Tiananmen Square 20 Years Ago | Falun Dafa - Minghui.org

Част 2

Video: The False Fire on Tiananmen Square 20 Years Ago | Falun Dafa - Minghui.org

Част 3

Video: The False Fire on Tiananmen Square 20 Years Ago | Falun Dafa - Minghui.org

Chinese version available

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: Video: The False Fire on Tiananmen Square 20 Years Ago | Falun Dafa - Minghui.org

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!